Стартира здравната информационна кампания „ХЕМОРОИДИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ТАБУ"Приблизително 1 от всеки 10 души страда от хемороидална болест, а 40% от пациентите се срамуват да потърсят консултация с лекар
От днес, 02 ноември, стартира национална информационна кампания за повишаване на осведомеността на обществото за начините за превенция и важността от навременно лечение на хемороидалната болест. Надсловът на инициативата е „Хемороидите вече не са табу“, като целта ѝ е да насърчи хората да потърсят консултация с лекар специалист, вместо да се срамуват и да крият за състоянието си. Кампанията се провежда от независимата френска фармацевтична компания Servier и сайтът venite.bg, като ще включва участия, публикации и интервюта с лекари специалисти, подготовка и разпространение на информационни материали и видеа за пациенти с цел информираност за заболяването и възможностите за лечение, преди симптомите да се влошат.
 
Здравните специалисти споделят, че голяма част от пациентите с хемороидална болест често се срамуват да говорят за симптомите си, но ако не се лекуват, хемороидите могат да  се появят отново или да се влошат. Според тях това състояние не бива да остава тема табу. Именно затова целта на настоящата кампания е да насърчим хората да говорят открито с лекари специалисти за симптомите и възможните начини за превенция и лечение на хемороидалната болест и да се намалят рисковете от влошаване или повторна поява на това неприятно състояние.
 
Хемороидите могат да повлияят както на физическото състояние на пациентите, така и на емоционалното им здраве. Често хората, които имат подобни здравословни проблеми, изпитват безпокойство и срам. Хемороидалната болест се отразява също и на социалния и семейния живот. Освен това хората, които страдат от хемороидална болест, изпитват неприятни симптоми като сърбеж, болка, кървене и дискомфорт. Приблизително 1 от всеки 10 души страда от хемороиди, а около 40 % от хората търсят решения сами или страдат в продължение на година, без да се обърнат към лекар.
 
Пациентите могат да намерят повече информация за инициативата на сайта на venite.bg, където ще научат за хемороидалната болест, за симптомите, превенцията и възможностите за лечение. Поредица от видео материали ще развенчае разпространените митове за хемороидите, запека, пикантните храни и заседналия начин на живот.

Вижте още: