Кандидатстването става онлайн до 11 октомври и не изисква предишни познания в областта

Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас, обяви днес, че стартира приема за учебната 2020- 2021 година. Над 2000 деца и младежи в 1-12 клас ще имат възможност да се обучават безплатно на програмиране и дигитални науки в 110 школи в 33 града в страната. Кандидатстването е отворено онлайн през сайта на Училищна Телерик Академия до 11 октомври и не изисква предишни ИТ познания.

Обученията стартират в началото на ноември и ще се провеждат до юли 2021 г., а форматът им (онлайн или присъствен) ще бъде съобразен с препоръките на здравните органи. Учениците в 4-12 клас могат да избират между 7 интерактивни програми в областта на дигиталните технологии и програмирането, всяка с продължителност 100 учебни часа и отговаряща на тяхната възраст и интереси. За най-малките (1-3 клас) са предвидени работилница по програмиране в София в партньорство с CoderDojo Bulgaria.

„За да растат подготвени в контекста на съвременния технологичен свят, учениците трябва да усвоят ключови дигитални умения, които ще ги направят успешни сега и за в бъдеще. Пандемията и преминаването на цялата образователна система онлайн през изминалата учебна година само ускориха тази тенденция. Затова сега разширяваме значително мащаба на Училищна Телерик Академия - ще присъстваме за първи път в 33 града, обхващайки 75% от областите в България. Така целим да осигурим достъп на все повече деца от различни населени места до безплатно, модерно ИТ обучение“, коментира Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

Програмите се реализират с подкрепата на Фондация „Америка за България“, индивидуални и корпоративни дарители, както и в партньорство с училища, местни институции и неправителствени организации. Те ще се провеждат безплатно в 33 града в страната: София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Враца, Габрово, Доспат, Златоград, Кърджали, Ловеч, Луковит, Монтана, Панагюрище, Плевен, Първомай, Разград, Рудозем, Севлиево, Силистра, Смолян, Стара Загора, Харманли, Ямбол и с. Абланица, както и за първи път в Белоградчик, Девин, Добрич, Кюстендил, Мадан, Пазарджик, Пещера, Русе и Хасково.

Програми за всички възрасти

Обученията за 8-12 клас се организират в София и страната. С практическа насоченост и модерна програма, те подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Гимназиалните ученици могат да участват в една от 3 програми:

- „Дигитални науки“, в която научават кои са професиите на бъдещето и как да се реализират в тях, докато опознават най-новите технологии;

- „Разработка на игри“, където се запознават с едни от най-използваните технологии в света: HTML, CSS и JavaScript и започват да създават интерактивни компютърни игри;

- „Уеб програмиране“, в която усвояват основите на програмирането и се научават да създават собствени сайтове.

Обученията за 4-7 клас също се провеждат в София и страната. Те развиват ключови дигитални умения, като учениците, могат да избират между 4 програми:

    Училищна Телерик Академия (1-12 клас) на Фондация „Телерик Академия“ се организира в партньорство с:

- „Дигитални науки“, където разбират какво стои зад новите технологии и как да ги управляват;

- „Разработка на игри“, в която се научават да програмират докато създават компютърни игри;

- „Алгоритмично програмиране“, където усвояват задълбочени познания по програмиране, развиват логическото си мислене и се подготвят за състезания по информатика;

- „Уеб програмиране“, в която се научават да създават първите си сайтове.

За децата в 1-3 клас се организират работилници по програмиране от CoderDojo България в партньорство с Училищна Телерик Академия. В тях най-малките ученици се научават да създават интерактивни игри и приложения под менторството на опитни доброволци. Провеждат се в обучителния център на Академията в София.

Повече информация за програмите и приемът в тях може да получите по време на безплатния уебинар на Училищна Телерик Академия на 10 септември от 18:30 ч.

Кандидатстване и входен изпит

От кандидатите не се изискват предварителни познания по програмиране. Учениците в 8-12 и 4-7 клас могат да изберат най-удобната за тях школа в страната. Необходимо е да кандидатстват през сайта на Училищна Телерик Академия и да се явят на входен изпит онлайн до 11 октомври. Изпитът включва 30 логически задачи под формата на тест и е с продължителност 45 мин. Учениците в 1-3 клас могат да се обучават в София, като записването ще отвори онлайн през септември и ще бъде достъпно до запълване на свободните места. Не се изисква преминаване на входен изпит.

Подготовка за професиите на бъдещето

Интерактивните обучения на Училищна Телерик Академия развиват логическото мислене и креативността на учениците, техните умения за решаване на проблеми и дигитални компетенции. Придобитите познанията са полезни за всички сфери на развитие и професии, включително и в един от най-перспективните сектори у нас - ИТ. След успешно завършване учениците получават сертификат от Училищна Телерик Академия, а през следващата учебна година могат да продължат обучението си в по-високо ниво или друга нейна програма.

Повече информация за програмите може да бъде намерена на сайта на Училищна Телерик Академия.

Вижте още:

Тази помощ не само ускорява местната модернизация, но ще помогне на България да следва тенденциите на световния пазар и да обезпечи продоволствената си сигурност, прилагайки...