„Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт” - оперно–симфоничен концерт на Камерна опера Благоевград с гост-солист пианист Симеон Гошев
​На На 11 март 2022 г., от 19:00 часа, в зала „Яворов“, Камерна опера Благоевград ще представи оперно–симфоничния концерт „Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт”. Гост-солист ще бъде роденият в Благоевград пианист Симеон Гошев. Той ще изпълни концерт за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503, съпроводен от оркестъра на Камерна опера. „Прекрасно е, че ще музицираме със Симеон Гошев от Благоевград, един млад човек, който е израснал в нашия град, а сега се развива и преуспява в Австрия и концертира по много европейски сцени.“ – коментира директорът на Камерна опера Благоевград Лина Ангелова.

Концертът за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503 е завършен на 04.12.1786 г. Той е последен от трите концерта в До Мажор и е признат за един от най-големите шедьоври на Моцарт в концертния жанр. Моцарт си е изградил похвалния навик да пише конкретни дати на завършване на своите ръкописи. Пише общо 27 концерта, като в цифрата не са включени 3 концерта върху теми от Йохан Кристиян Бах. С тях общата бройка става 30.
Оперната част от концерта „Вечер с Волфганг Амадеус Моцарт” ще включва арии и дуети от оперите „Дон Жуан“, „Така правят всички“ и „Сватбата на Фигаро“, изпълнени от солистите на Камерна опера – Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Венера Мелеки и Георги Димитров.

Оркестърът на Камерна опера Благоевград ще изпълни увертюрата към операта „Дон Жуан” от В.А. Моцарт с концертмайстор Стоил Богданов и диригент Красимир Топалов.
 
„…Симеон Гошев е пианист, който потапя слушателя в своя невидим свят…“ – „ Музикални хоризонти“

Съвременната музика, и в частност българското клавирно творчество, заема важно в неговото израстване и съзряване като музикант. Този интерес място не само в репертоара на пианиста Симеон Гошев, но и е събуден още в най-ранна възраст от неговия баща – композитора Йордан Гошев, чиито произведения често са част от концертите и рециталите на младия български пианист.

Интересът на пианиста към композициите на ХХ и ХХI век е многостранен – освен тяхното трайно присъствие в неговите концертни програми и записи, през 2021 г. той защитава докторат върху клавирните версии на балетите на Игор Стравински в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София.
 
 
Симеон Гошев е роден през 1990 г. в Благоевград, България. Лауреат е на множество национални и международни конкурси по пиано: носител е на голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена през 2019г., втора награда на международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г., две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Брно, Чехия през 2017 г. и много други.

Младият български пианист завършва музикалното си образование с отличие в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при световноизвестни пианисти като Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн, а от октомври 2021 г. Симеон Гошев е част от елитния преподавателски екип на клавирната катедра на университета.

Симеон Гошев концертира активно в цяла Европа не само като солист, но и с множество камерни ансамбли. Реализирал е записи за БНР, БНТ, Австрийското национално радио и Баварското радио. От 2020 г. той е артист на световноизвестната марка пиана Bösendorfer.

Вижте още:

Българската ИТ консултантска компания “Ти Би Ай Инфо” ще бъде преименувана на Sirma InsurTech. Това съобщава “Сирма Груп Холдинг”, която преди месеци...

Асоциацията на месопреработвателите в България организира поредица от събития и инициативи в рамките на „Дни на българското месо“Някои от модерните...