Световния ден на минето на ръцетеВсеки втори страда от стомашно-чревно разстройство или заболяване поне веднъж в годината.

Над половината българи твърдят, че мият ръцете си 5 и повече пъти на ден. Това сочaт данните от национално представително проучване по повод Световния ден на минето на ръцете – 15 Октомври.

Изледването е проведено сред представителна за българското население извадка от 1 000 души над 15-годишна възраст от градовете и по-малките населени места в цялата страна.

68% от анкетираните заявяват, че мият ръцете си повече от 5 пъти на ден. Останалите 32% българи мият по-малко от 2 пъти, като има и малцина, които са казали, че изобщо не мият ръцете си.

 „Ръцете трябва да се мият с антибактериален сапун или гел около 10 пъти на ден, особено ако често в ежедневието имате директен контакт с пари, клавиатури, телефони и мобилни апарати, обществен транспорт и др. Задължително ръцете се измиват след всяко посещение в тоалетната, след всяка смяна на памперси, преди всяко хранене и др.“. Това предупреждава д-р Анжелина Георгиева, която е ръководител на медицинския екип направил проучването.

Всеки втори българин е страдал поне веднъж през годината от стомашно-чревно разстройство. Този извод се потвърждава от данните в изследването, според които 27% от анкетираните са страдали поне веднъж, а 22% - повече от 2 пъти от стомашно-чревно разстройство през изминалата година.

Проучването е направено от GfK и Фортекс Нутрасютикал.

Фортекс Нутрасютикалс произвежда най-богатата гама пробиотици в България  - ПРОБИЕН, която е в ТОП 4 на най-продаваните пробиотици в България и най-разпознатата българска марка пробиотик от населението.

Вижте още: