Онлайн презентациите отчетоха силен интерес от страна на общността на АУБ

Деветото издание на TEDxAUBG събра десет вдъхновяващи лектори, които успяха да грабнат сърцата и умовете на участниците в конференцията, организирана от студенти на Американския университет в България. Споделен опит и ентусиазъм, смели идеи и реализирани мечти, научени уроци и планове за по-добро бъдеще превзеха виртуалната сцена на събитието.

Темите на презентациите тази година бяха посветени на човешките взаимоотношения, на препятствията по пътя към успеха и на избора, който правим. Лекторите говориха и за предприемачество, екология, устойчиви практики и бизнес, осъзнато здравословно хранене, за терапевтичните ползи от конната езда и науката, която стои зад работата с деца със специални нужди. А Деян Михайлов, който е завършил в Оксфорд и има докторска степен от университета в Кеймбридж и в момента работи в Института за гравитационна физика „Макс Планк“, преведе аудиторията през основните закони на физиката и квантовия компютинг.

Серена Лека от датския университет Aarhus, Зина Пател от Калифорнийския университет в Сан Диего и Артур Пантелидис, преподавател по бизнес в АУБ, бяха другите лектори, представляващи световното академично знание. На виртуалната сцена се качиха още хореографът Коста Каракашян и предприемачът Христо Петков, основател на култовия бранд Stinky Socks, но известен и като Ристо – ключова фигура на българската сноуборд сцена. Сред презентаторите бяха и възпитаниците на АУБ Кристина Кристич от Казахстан, която работи с предприемачи, фондове за рисков капитал и корпорации в сектора на здравните технологии, и Бриан Шкодрани от Албания, който е основател на дигитална маркетингова агенция и помага на клиенти от цял свят да трансформират своите бизнес идеи в успешни стартъпи.

Вдъхновяващи презентации изнесе и Ваня Тодорова, председател на фондация „Можем заедно“, чиято основна цел е да подкрепя провеждането на терапевтична дейност с коне за деца и възрастни със специфични нужди, както и да повишава информираността на обществото относно тези деца. Шеф Силвена Роу, която е звезда на световната кулинарна сцена, позната на българската публика от формата MasterChef България, представи храната като най-доброто естествено лекарство и запозна зрителите с магията на биохакинга.

Десислава Манова, президент на TEDxAUBG сподели, „Препятствията, които трябваше да преодолеем през последната година, още повече показват ценностите на TEDx. Въпреки разстоянието, успяхме да разпространим значими идеи. Събрахме глобална общност от хора със сходно мислене и креативни идеи и всички, които се присъединиха към събитието, са част от нея!“
Широкият спектър от теми, които предлага TEDxAUBG, в комбинация с разнообразния опит на лекторите позволява на студентите да получат нови знания и опит и да се срещнат с вдъхновяващи идеи, които да им помогнат в тяхното развитие като бъдещи лидери.

Събитието се организира от студенти на Американския университет в България под егидата на глобалната организация TED.

Вижте още: