1379617Как децата ни да бъдат финансово грамотни и още за рисковете при алтернативното инвестиране са темите в съботно-неделната програма на събитието

С официална пресконференция, която бе излъчвана на живо в социалните мрежи (Facebook/Moite pari) днес бе дадено началото на първото събитие в България, което е насочено към образоване в сферата на личните финанси. ЕКСПО „Моите пари“ се организира от финансовия портал www.moitepari.bg , съвместно с компанията Creditland и в партньорство с Централен депозитар и Българската асоциацията на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП). В рамките на трите дни ще бъде предоставена безплатна информация на всеки посетител относно портфолиото с боновете от масовата приватизация.

За нас е особено вълнуващо – като портал, който от 10г. е на медийния пазар и сравнява и анализира банкови, кредитни, депозитни продукти – да излезем една идея по-близо до хората. Така имаме възможност освен, чрез въпросите, които задават на нашия сайт, да провокираме въпроси, които не ни хрумват често в ежедневието. Например – Как да управлявам личните си финанси?, Достатъчно ли се справям? Заделям ли достатъчно за пенсия? Инвестирам ли така, че да имам по-.добра доходност от 0,5 % годишно? Имам ли добра застраховка? Ако нещо се случи с мен – на кого оставям близките си? Разбира се, вярваме, че в това събитие ще се дискутират и много други полезни въпроси, които сме заложили в семинарната програма.“ – с тези думи откри събитието Деян Василев (изпълнителен директор, MoitePari.bg). На пресконференцията своите позиции представиха Васил Големански (изпълнителен директор, Централен депозитар АД) и Людмила Костова (ръководител „Партньорства и инвестиционни продукти“, Сосиете Женерал Експресбанк), а Десислава Николова (експерт в MoitePari.bg) представи резултатите от Анкетата “Как управляваме личните си финанси”.

Изложението има за цел да предостави на всички желаещи да научат повече за личното финансово планиране необходимата информация, а през неговият втори ден – 17 юни, организаторите отделят специално внимание на финансовата грамотност на децата. Затова и лекционните модули в програмата още от сутринта започват с темата „5 УРОКА ЗА ДЕЦАТА И ПАРИТЕ: КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ ФИНАНСОВО ГРАМОТНИ ДЕЦА И ФИНАНСОВА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА (8 ДО 13 ГОДИНИ)“, водена от Росица Вартоник, Изпълнителен директор и основател на Фондация „Инициатива за финансова грамотност“. След нея разговорът по същата тема ще продължи и Хари Янчев, Регионален мениджър на ОББ "Асет Мениджмънт", с лекцията „СПЕСТОВНИ ПРОДУКТИ ЗА НАШИТЕ ДЕЦА“, разяснявайки най-разумните решения при инвестиране в бъдещето на младежите.

Програмата от вторият ден на Експо „МОИТЕ ПАРИ“ включва повече информация във връзка с възможните рискове при алтернативните методи за спестяване, носещи по-висока доходност. Лекция по темата ще изнесе Николай Логофетов, Изпълнителен директор на MoitePari Consult, а заглавието е „КАК ДА СЕ ЗАЩИТИМ ОТ РИСКОВЕ, ДОКАТО СПЕСТЯВАМЕ ДОХОДОНОСНО“. Заедно с колегите си Росица Вартоник и Хари Янчев, Николай Логофетов ще се включи и в панелната дискусия „ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ И ПРАВИЛНИТЕ ФИНАНСОВИ ПРОДУКТИ“.

Следобедната програма на изложението предлага на посетителите да научат повече за особеностите при инвестирането в недвижими имоти – Щелян Калчев, Съосновател на Primo+ Недвижими имоти ще изнесе лекция с тема „ИНВЕСТИРАНЕТО В НЕДВИЖИМИ ИМОТИ КАТО НАЧИН НА ДЪЛГОСРОЧНО СПЕСТЯВАНЕ - ТЪНКОСТИ ПРИ СДЕЛКАТА“. С още разсъждения по темата в програмата се включва оперативният директор на Creditland Петър Илиев с лекцията „ТЪНКОСТИ ПРИ ТЕГЛЕНЕТО НА ЖИЛИЩЕН КРЕДИТ - ЗАЩО Е ПО-ИЗГОДНО ДА ПОЛЗВАМЕ КРЕДИТЕН ПОСРЕДНИК?“.

В следобедните часове Ася Стефанова, Мениджър продажби на iCard, ще запознае посетителите на Експо „МОИТЕ ПАРИ“ с „СВОБОДАТА ДА ПЛАНИРАТЕ ЕЖЕДНЕВИЕТО И ПЪТУВАНИЯТА С КРЕДИТНИ КАРТИ ICARD“. Заедно с Щелян Калчев и Петър Илиев тя ще проведе панелна дискусия – „ЖИЛИЩНИ КРЕДИТИ И ПРАВИЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ НА КРЕДИТНИ ПРОДУКТИ“.

Различните възможности за инвестиране с малки суми и алтернативните методи за спестяване ще бъдат представени на посетителите от Стойне Василев, Основател на SmartMoney.bg и колегите му Станислав Атанасов, Мениджър Инвестиционни продукти на Сосиете Женерал Експресбанк и Ивелина Иванова, Специалист „Управление продажби и обучения“ на Сожелайф България. Техните теми са съответно „КАК ДА ИНВЕСТИРАМЕ УСПЕШНО С МАЛКИ СУМИ“ и „БЪДЕЩЕТО НА СПЕСТЯВАНИЯТА ВИ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ: НОВИ АЛТЕРНАТИВИ“. Тримата лектори съвместно ще проведат дискусионен панел на тема “ИНВЕСТИРАНЕ И ДЪЛГОСРОЧНО СПЕСТЯВАНЕ” - ДОБРИТЕ ПРАКТИКИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЛЕДВАМЕ.

Неделният ден на Експо „МОИТЕ ПАРИ“ предлага програма, която ще се съсредоточи върху възможностите за алтернативно инвестиране и възможните рискове, както и върху собствената ни грамотност относно личните ни финанси.

В часовете преди обед Мария Неева, Финансов анализатор и член на Инвестиционния комитет на Управляващо дружество на „Компас Инвест“ АД и Димитър Стоянов, Финансов анализатор и член на Инвестиционния комитет на Управляващо дружество на „Компас Инвест“ АД, ще изнесат лекция на тема „ИНВЕСТИЦИИ И СПЕСТЯВАНЕ ЧРЕЗ ВЗАИМНИ ФОНДОВЕ“, както и дискусионният панел „ПОСТИГАНЕ НА ПО-ВИСОКА ДОХОДНОСТ - КОЛКО РИСК Е НОРМАЛНО ДА ПОЕМАТ ИНДИВИДУАЛНИТЕ ИНВЕСТИТОРИ“. Колегата им Андрей Тасков, Бизнес аналитик в Klear Lending, ще запознае гостите на събитието с PEER-TO-PEER ИНВЕСТИРАНЕТО. Присъстващите ще могат да присъстват още на лекцията „ИНДИВИДУАЛНИЯТ ТРЕЙДИНГ КАТО АЛТЕРНАТИВНА ФОРМА НА ИНВЕСТИРАНЕ“.

След обедната почивка Стойне Василев от SmartMoney.bg отново ще покаже колко важна е финансовата грамотност за децата с ОБРАЗОВАТЕЛНАТА ИГРА ЗА ДЕЦА “УМНИ ПАРИ”. Деян Василев, Изпълнителен директор на MoitePari.bg , ще представи „6-ТЕ ОСНОВНИ СТЪПКИ НА ЛИЧНИЯ ФИНАНСОВ ПЛАН“.

Станислав Атанасов, Мениджър Инвестиционни продукти в Сосиете Женерал Експресбанк и Наталия Майсторска, Специалист „Управление продажби и обучения“ в Сожелайф България, още веднъж ще обърнат вниманието на присъстващите към техните лични финанси с темата „БЪДЕЩЕТО НА СПЕСТЯВАНИЯТА ВИ Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ: НОВИ АЛТЕРНАТИВИ“.

Денят ще завърши с лекцията на Николай Устамитев, Финансов консултант в MoitePari Consult, на тема „ПРАВИМ ЛИ ДОСТАТЪЧНО ЗА БЪДЕЩОТО СИ АЗ? КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ И КАК ДА СПЕСТЯВАМЕ ЗА ПЕНСИЯ“.

Точните часове на началото на всяка една от лекциите и още за лекторите можете да научите на сайта на Експо „МОИТЕ ПАРИ“. Заповядайте в дните от 16 до 18 юни в Sofia Ring Mall, за да научите всичко необходимо за управлението на личните си финанси.

Вижте още: