Министърът на туризма уволни шефовете на концесиите на плажове и на програмите

Министърът на туризма Христо Проданов е освободил вчера трима ключови директори на дирекции – на „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, на „Програми и проекти в туризма“ Веселин Джелатов и на „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ Ивелин Славов. Това съобщиха за TravelNews служители от ведомството. Те са уволнени без предизвестия и без обезщетения с влизането в сила на новия устройствен правилник. От министерството официално потвърдиха информацията. Това са първите сериозни рокади по върха на институцията, като кадрите са още от времето на ГЕРБ и бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Преди време министър Проданов освободи Светлана Големанова от поста директор на дирекция „Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма“.

През миналата седмица той уволни още 16 служители с влизането в сила на новия устройствен правилник на ведомството, в което работят още около 120 човека. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари. От бранша единствено възразяват срещу освобождаването на директора за програмите и проектите Веселин Джелатов, който избута всичките помощи за туризма по време на пандемията. Той движеше и програмата за изплащането на средствата на хотелиерите, които са настанили украински бежанци. Другият вече бивш директор Ивелин Славов отговаряше за обществените поръчки, административната дейност и човешките ресурси. Той не се е ползвал с доверието на министър Проданов. Въпреки това остава на по-ниска позиция и заплата във ведомството.

Друга чакана отдавна промяна от туристическия бизнес и управляващата коалиция беше смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, която вече е факт. В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. До момента двете дейности бяха в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем и същевременно ги контролираше.

Министърът на туризма Христо Проданов сега отделя контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери. Екатерина Дацова беше директор на концесиите на плажове от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати. Дацова запази поста си при служебните правителства. Срещу нея е имало сигнали и разследване от редица институции, сред които и НАП, във връзка с нейната работа и доходи, разкри миналата година Offnews.bg. Тя е дъщеря на бившия градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е депутат от ДПС.

Христо Проданов намекна още при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо трябва да се извършат кадрови промени, за да може да започне и ревизията на концесиите. Той допълни, че има поет коалиционен ангажимент за проверка на договорите. „Не е стартирала тази процедура по простата причина, че в момента екипът в този отдел е същият, който е организирал тези процедури. Мисля, че няма да е много ефективно да проверяват собствената си работа назад в годините. Първо трябва да има някаква промяна, за да има наистина една действителна и стойностна проверка“, обясни тогава министърът.

Тепърва ще се види дали Христо Проданов ще стартира проверки на концесионните договори след освобождаването на директорката Екатерина Дацова. В коалиционното споразумение за съставянето на правителството е записано цялостно преразглеждане на досегашната политика за предоставяне на концесия на морските плажове. „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ се обединиха за премахване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни договори след анализ и широко обсъждане.

Вижте още: