България се е запътила към тежка дългова криза

Тъжната истина е, че клетата ни държава се е запътила към тежка дългова криза, за която вина имат всички политически партии, които подкрепиха всички видове държавни бюджети на 2022 година.

Крайният резултат е ясен. През следващите 3 години България ще трябва да поеме нов дълг в размер на близо 50 млрд. лева, или около 16 млрд. лева на година. Ето ви прекия резултат от политическата криза, в която изпадна страната през последните 2-3 години.

Има нещо много сбъркано в това политически партии да гласуват бюджети, които реално те няма да изпълняват. Тогава е наистина лесно. Гласуваш нещо, а друг трябва да емитира дълг и прави плащанията. Тогава Просто Киро ще си повтаря опорките за детските градини и пенсиите без момчето да може да навърже логически в празната му главица, какъв ще бъде ефекта върху фиска. Но, иначе е готино да обикаляш по студиата и независимо, какво те питат да си говориш за пенсии и детски градини.

А реалните ефекти от политическата криза вече се виждат. Преди два дни България не успя да пласира емисия в размер едва 200 млн лева, защото инвеститорите са изискали доста по-висока от очакваната лихва. И това е напълно нормално, защото инвеститорите за разлика от интелектуално скопената ни политическа "класа" виждат всички потенциални рискове пред Европа и България и е напълно естествено да изискват по-висока рискова премия за инвестициите си.

А сега се замислете, щом онзи ден не успявахме да пласираме на адекватни лихвени равнища 200 000 000 лева държавен дълг, как и на какви нива се очаква да емитираме 50 000 000 000 лева през следващите 3 години?

Вижте още: