Наистина ли сме преодолели енергийната криза?

Толкова смешки се изписаха и изприказваха за положението с природния газ в Европа, че не мога да се въздържа от кратък коментар.

Много хора си фантазират, че щом хранилищата са пълни, LNG танкерите задръстват пристанищата и спотовите цени са отрицателни, значи проблем няма, Европа вече се е оправила и енергийната криза е преодоляна...

Много ми се иска да беше така, но съвсем не е. Давам кратко обяснение - пък вие си решавате дали ви се струва адекватно:

Положението към днешна дата се дължи основно на няколко фактора: 1) невероятен късмет с топлия октомври - все още нямаме нужда от отопление; 2) силното ограничаване на индустриалното потребление в Европа от началото на лятото насам; 3) високото ниво на продажби на втечнен газ от Китай към Европа.

Всички тези фактори ще спрат да работят още при първия по-голям студ - отоплението и електропроизводството ще поискат много газ, индустрията няма накъде повече да спестява, Китай ще почне да купува. И тогава всичко ще се промени изключително бързо.

Основната причина се крие във физическата невъзможност на европейската система (а и на всяка друга - просто газът е трудно за управление гориво) за внос, регазификация и складиране да натрупа и/или обработи достатъчно количества, така че да може да отговори на неизбежния ръст на търсенето в студа.

Забележете, че цените на фючърсите (за разлика от спотовите) на борсата в Холандия остават изключително високи - 112 EUR/MWh е около 8-10 пъти по-скъпо от нормалните цени за целия период от 2010 до средата на 2021 година. Следващият шоков скок там ще изглежда точно като предходните (Дано не ги надхвърли!) и ще дойде най-късно през декември или януари.

Нещо, което вече можем да отчетем със сигурност:

Европа загуби голяма част от малкото останала работеща енергоемка и газоемка индустрия на континента!

BASF е най-голямата химическа компания в света - или по-скоро беше, щото американските и китайските й конкуренти бързо я изпреварват. BASF е в основата на много голяма част от немската икономика. Тя ясно заявява, че не вижда повече бъдеще за себе си в Европа. Това е ужасяващо послание, но политиците на власт явно предпочитат да се правят на глухи...

BASF е само един пример. Цели индустрии - торове, химикали, пластмаси, рафиниране, металургия, стъкло - са изправени пред подобни решения.

Знам, че това не звучи добре и не е оптимистично. Хич не пасва на лозунгите, политическата линия и приповдигнатото настроение. Затова ще добавя още нещо:

България е в уникално, относително добро положение и засега по-скоро успява да се възползва от слабостта на индустрията в Западна Европа! Неслучайно имаме такъв ръст на продукцията.

Наистина ли сме преодолели енергийната криза?

Големите въпроси за мен са:

Как да запазим това положение и през идващата зима?

Как да запазим и подсилим конкурентното си предимство и в по-дълъг период в бъдеще?

За съжаление не виждам политическо лидерство в страната ни, което да е в състояние да отговори адекватно...

Вижте още: