Демокрация на тълпата за всеки политически некоректен

На този ден през 1794 г. , по време на Френската Революция якобинците обвиняват Антоан Лавоазие - френският химик, откривател на кислорода, за антиреволюционна дейност. В рамките на същия ден е осъден и гилотиниран в Париж.

Това не е случай, който ще чуете някой да цитира като пример за "войната на атеистите срещу науката", макар в него да няма особено разлика със случаите, в които църквата е убивала учени, на практика винаги в следствие на чисто политически причини и борби.

Защото около "Френската революция" не тегне старателно създадена митологема, целяща да я очерни така, както беше създадена около църквата, Християнството и религията като цяло. Напротив - Френската революция е символ за модерния либерален човек, за секулариста и за прогресивиста. Тя е фундаментално събитие в календара на либералните демократи - онзи "геройски момент", в който новото заменя старото, доброто се изправя срещу злото и модерното идва, за да изчегърта ретроградното.

А какво всъщност се оказа? Че тъкмо тези "модерни, светски хора" убиват неудобните учени по същия начин, по който презираната от тях Инквизиция в миналото. Че от ден едно на Революцията се отдадоха на окултни и бутафорни вярвания като "Култът към Върховното същество", с което заменят църквите. Че глупаво и неудачно се опитаха да променят календара и седмицата, понеже били "християнски", сблъсквайки се с чисто астрономическата логика, заложена в тях. Че цялата мантра за "просветен рационализъм", който уж щял да замени тъмното, религиозно ретроградие, всъщност се изроди в елементарен окултизъм, суеверие и "демокрация на тълпата", направлявана от гладни за власт автократи.

Да ви звучи познато? Ситуацията днес не е много по-различна.

Триумфът на "Либералната демокрация", вече в постмодерен вариант, изглежда по същия начин. Когато днес някой учен е неудобен на либерал-демократичния режим или оборва с факти неговите догми, той бива заклеймен и "гилотиниран" в кариерен и репутационен план. Така стана с откривателя на ДНК д-р Джеймс Уотсън, когото лишиха от всички почетните титли и медийно "гилотинираха" като репутация заради твърденията му, че гените са причината да има разлика при тестовете за интелигентност сред различните демографски групи на Земята. Така стана с безброй учени и лекари, които изказваха съмнения по време на Ковид пандемията относно произхода на болестта и мерките за борба с нея. Така става и с всеки учен през последните 30 години, дръзнал да се усъмни в наложената още по времето на Ал Гор партийна линия за "Парниковия ефект" и "Дупката в озоновия слой". (помните ли този термин?)

На мястото на традиционната религия и църква в Европа, които уж бяха ужасни и мракобесни, трябваше да възцари ерата на просветените граждани, на рационализъм и на свободомислие. Вместо това днес имаме един нов вид космополитно езичество, барабар с цялото си суеверие, окултизъм и жертвоприношения. Има си нова Инквизиция, нови догми, нови "вещици", които се горят, ако не спазват зададената линия или придържат в рамките на "Политическата коректност".

Уж трябваше да докарат рационално и просветено общество, а докараха поколението Тик-Ток и полово обърканите. "Демокрация на тълпата" за всеки, който е политически некоректен, направлявана отгоре от гладни за власт (корпоративни) автократи.

С други думи - системата е същата. Нищо не променихте. А ако ще е същата, то поне да съдържаше Християнство, отколкото постмодерното езичество, с което я пълните.

Вижте още: