Има ли кой са защитава националния ни интерес пред САЩ

Българското правителството обсъжда охраната на небето ни с американския министър на отбраната Лойд Остин, който ще говори със съюзници на #НАТО за системите за противовъздушна отбрана, с които украинците знаят как да работят. Изданието „Шпигел“ вече съобщи, че Министерството на отбраната на САЩ води разговори със Словакия и #България за доставката на системи С-300 за Украйна. Какво означава това? От нас ще се поиска нещо, но каква е позицията на страната ни - пак никой не знае. Едно трябва да е ясно - ако някой иска нещо от нас, например системи за ПВО, то трябва ясно да заяви какво предлага насреща. България трябва да запази своите способности да защитава националните си граници, независимост и суверенитет.Войната на самата граница на ЕС показа, че трябва да излезем от утопията за „мира в Европа“. Защото не от днес в региона има сериозни заплахи, сред които Турция, #Русия и Сърбия. Предвид състоянието, а и едва започналата модернизация по времето на Красимир Каракачанов като министър на отбраната, ако България изпрати помощ на Украйна, то най-редното е #САЩ да ни компенсират и подсигурят модерна ПВО и то час по-скоро, защото България е на самата граница на НАТО.

Правителството досега няколко пъти отрече, че страната ни ще осигурява каквото и да е оръжие и военна помощ за #Украйна. Президентът мълчи по темата за използването на българската ПВО, а депутатите в нелепото Народно събрание спорят и се джафкат какво означавало понятието форсмажор.

Прекрасно. Хубаво е, но не е готово. Отново неясноти, отново липса на комуникация, отново трагично поведение към българските граждани и то по тема, която касае националната сигурност на България.

Националният интерес е страната ни да има модернизирана и технологична армия, която да отговаря на стандартите за водене на отбранителни операции. Затова е редно и съюзниците ни да ни подкрепят в този процес.

Съединените щати искат от нас предоставяне на ПВО и зенитно-ракетни комплекси. Чудесно. Но гарантира ли се, че ще бъдат заменени или заплатени именно от тях? Защото България трябва да защитава само и единствено собствения си интерес!

Друг е въпросът има ли изобщо кой да го направи, когато собствените ти „началници“ идват на крака в България.

Апропо, част от този интерес е и САЩ да изпълнят договорните задължения, които са поели и поръчаните и предплатени, повтарям предплатени, самолети, предвидени за охрана на българското небе, да пристигнат в уговорените срокове.

Вижте още: