Изводът от Грузия: Не пипайте НПО-та на “добрите”

Ситуацията в Грузия накратко, от която можем да си вземем и много поуки за България:

На изборите през 2021-ва проевропейската партия "Грузинска мечта" печели категорично, получавайки 928,004 гласа или 48,22%.

"Грузинска мечта" е системна партия в Грузия, печелила мнозинство в парламента и през 2012-та и 2016-та. През 2013-та партията спечели и президентските избори.

Откъм политики партията е проевропейска, част от един от политическите алианси на ЕП. Нейният кабинет вкара Грузия в споразумението за асоцииране с Европейския съюз - първата и най-важна стъпка към членство, както и в договор за свободна търговия с ЕС.

Първото правителство на "Грузинска мечта" прокарва редица закони срещу дискриминацията на ЛГБТ общността, превръщайки Грузия в най-приятелската за ЛГБТ хората държава в Кавказ. ("Most LGBT-friendly" класацията) Същият кабинет прокара квоти за жените в управлението и възможност всички малцинства да учат роднини си език.

Партията подкрепя зелените политики, като прокара закони срещу старите автомобили и двигателите надвишаващи определени емисии.

През декември 2020-та парламентът на Грузия, в присъствието само и единствено на депутатите от "Грузинска мечта", гласува резолюция, с която обяви, че интеграцията на страната в ЕС и НАТО са национални приоритети "без алтернатива ", циментирайки и чисто формално пътя на Грузия в геополитиката.

-----------------------------------

Та, защо в момента в Тбилиси се извършва своеобразен "Майдан" срещу тази проевропейска, зелена, ЛГБТ партия, поставила Грузия на пътя към Европа и НАТО, повече от всяка друга в историята на страната им?

"Евромайдан" в Киев започна, ако помните, точно защото президентът Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС - същото споразумение, което бе дело изцяло на сега управляващата в Грузия партия.

Защо и как има тбилиски "Евромайдан" срещу тези, които на практика вкарват в момента Грузия в ЕС?

Ами...защото партията дръзна да предложи закон, с който чуждите НПО-та ще трябва просто да декларират източника на финансирането си.

Да, толкоз. Това е.

И хоп, за 24 часа ударно медиите по целия Запад обявиха началото на велика, проевропейска революция в Грузия, с десетки хиляди участници и героични боеве с полицейски водни струи. Революция срещу...ъъъ...най-проеврпейското управление на страната от години.

То не са сърцераздирателни клипове, снимки, плачещи момичета, загърнати с европейския флаг и, разбира се, постоянно отразяване от правилните медии. Плакати на английски, пърформанси, вече почнаха и песните в Ютюб. Целият набор демократичен "social rights activism". Всичко е мега професионално и подготвено, както си трябва, както винаги.

Поуката?

Не пипайте НПО-тата на "Добрите".

Може да сте бетонирали страната си по пътя на ЕС и прокарали колкото си щете ЛГБТ закони, може да сте спечелили изборите с рекорден процент и гласували специални резолюции за неизбежната интеграция в НАТО...но пипнете ли им НПО-тата още довечера ще сте враг номер едно по CNN.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...