Започна ли ново финансова криза с фалита на Sillicon Valley Bank

В САЩ днес може би се забелязват някои от ранните сигнали на нова финансова криза.

Sillicon Valley Bank, която е една от най-големите банки в страната, колабира след като се провали в изненадващ опит спешно да набере капитал през последните дни. Поради масово изтегляне на активи в кратък период от време банката изпада в ликвидна криза и неспособността ѝ да се справи с тези проблеми доведе до срив в стойността на акциите и в крайна сметка - фалит. По стойност на активите това е втората най-голяма банка, която е фалирала в историята на САЩ.

Може да не сте чували Silicon Valley Bank, но тя със сигурност не е малка. Стойността на активите ѝ е била $209 милиарда. Това я прави 18-та най-голяма банка в САЩ. Междувременно се сринаха и акциите на други, по-малки банки, и на някои от тях дори беше прекратено търгуването на дяловете им с цел да се осуети твърде тежък отлив на инвестиции. Такива са например Signature Bank ($118 милиарда активи) и First Republic Bank ($181 милиарда активи).

Все още няма 100% ясна информация как точно се е стигнало до фалита на SVB, но в общи линии изглежда се е случило следното:

Банката е ключова институция в региона на Силициевата долина в Калифорния - сърцето на ИТ индустрията в САЩ. По данни към 2016 е имала 25.9% пазарен дял на депозитите в този регион. Освен това банката активно се е занимавала с финансиране на venture capital (рисков капитал) фондове, които инвестират в млади и бързо растящи фирми в региона - технологически стартъпи.

Уви, последната година, година и половина, беше много лоша за всички технологични компании в САЩ. Индексът NASDAQ Composite, който агрегира акциите на най-големите технологични в САЩ е в мечи пазар (спад) от ноември 2021. Поради влошени икономически перспективи и рязкото вдигане на лихвите от страна на ФЕД (централната банка на САЩ), ликвидността във финансовата система много рязко стана много по-оскъдна. Това удари много тежко дори най-големите технологични компании в САЩ, та какво остава за дребните стартъпи.

Всъщност първият сектор където най-различни фирми и проекти започнаха да "гърмят" беше най-бързо растящият подсектор на ИТ сектора - критовалутите. През 2022 всички криптовалути се сринаха, някои направо изчезнаха (LUNA) и не една или друга криптоборса фалира, включително една от най-големите (FTX).

Ситуацията обаче не се е подобрила и напълно логично идва ред и на останалите по-малки ИТ фирми да бъдат притиснати финансово. Недостига на ликвидност води до това, че много голяма част от фирмите-клиенти на SVB започват да си теглят парите от банката, за да покриват задължения. Това от своя страна срива ликвидността на самата банка.

Трябва да се отбележи, че самата банка е следвала сравнително по-рисков бизнес модел. Изглежда спрямо конкуренцията банката от една страна е предлагала по-висока доходност по депозитите, и от друга е имала по-ниски стандарти за отпускане на кредит. Понеже в икономиката безплатен обяд няма, очевидно, това завишава финансовия риск.

Уви, реалността е, че поради много дълги години на политика на рекордно ниски лихви от страна на ФЕД, в общи линии всички банки са стимулирани да следват подобен бизнес модел. Безразборното печатане на пари стопява пазарната оценка на реалния икономически риск и създава финансово-инвестиционни илюзии.

Тези илюзии се разбиват на пух и прах когато, например, инфлацията скочи, до голяма степен поради самото печатане, и за да се пребори с нея централната банка трябва да преустанови същото това печатане. В технологичният сектор през последните 10-12 години се появиха най-много такива илюзии.

Колкото по-дълго продължава проблема с високата инфлация, толкова повече ще трябва централните банки да вдигат лихвите. И съответно, толкова по-вероятно е да станем свидетели на още финансови трусове като този. Да се надяваме няма да се стигне до сериозна финансова криза.

Или може би да се надяваме? За да се изчистят натрупаните финансово-икономически дисбаланси.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...