Паричната политика просто не работи

Няма как изгледите за инфлацията да са добри, защото духът е изпуснат от бутилката и трудно ще бъде върнат обратно. Докато лихвите са няколко пъти по-ниски от инфлацията, паричната политика не работи.

Ситуацията: отчетлива загуба на покупателна сила и забавяне на глобална и местна икономика, придружени с дефицитни и скъпи горива, торове и храни - вследствие на политическите решения. 

Решението: повече капацитет за производство на енергия, а не затваряне или амортизиране на мощности. Премахване на пречките пред производство на блага. Спиране на печатницата за пари - Европа е раздала над половин трилион евро енергийни помощи, а това само натиска надолу еврото и оскъпява вноса.

У нас инфлацията при производител е 2.5 пъти по-висока от потребителската. Родният бизнес тръгна от цена 112лв. за мегаватчас ел. енергия в началото на енергийната криза, а вече е на 200 - след компенсации, - докато на места в Европа е 120-130 лв. Тоест още един прът в конкуретоспособността ни. И то при положение че догонваме и сме няколко пъти по енергоемки като стопанство от партньорите ни.

Пречки като непазарно висока и административно наложена МРЗ или вдигане на максимален осигурителен доход са поредни пирони в плътта на българската икономика.

Вижте още: