Работни места за политици

Вече официално се потвърди, че разделят министерството на икономиката на две. Корнелия Нинова от БСП ще вземе "министерство на икономиката и индустрията". Даниел Лорер от ПП ще вземе "министерство на иновациите и растежа".

Вече си споделих резервите относно подобни рокади, но накратко ще повторя.

1. Това са припокриващи се ресори, освен ако не смятаме, че индустрията няма нищо общо с иновациите и растежа.

2. Правенето на 2 отделни министерства за на практика 1 ресор неизбежно води до ненужно разширяване на размера на администрацията.

3. Неизбежно ще има и някакви разногласия и търкания между двете министерства в един момент, още повече, че министрите са от две различни партии.

Някой би казал "ама децентрализацията не е ли хубаво нещо". Не и когато е безсмислена и неефективна. Идеята на децентрализацията е, че е средство към цел - по-ефикасна администрация и управление на публичен ресурс. В случая не виждам как това ще се постигне.

Реалните мотиви зад това разцепване на министерство на икономиката изглеждат чисто политически и нямат общо с търсенето на по-голяма ефективност в икономическата политика.

От една страна ПП си захваща ключови институции за публично финансиране като ББР, които са прословути със стратегическото си макар и изключително вредно влияние. От друга, освен социалното, на ключовият партньор БСП се дава още едно министерство с поне на пръв поглед ключово икономическо значение. С цел максимално попълване на властовите "квоти" на новосформираната коалиция, така че никой да не остане недоволен.

Вижте още: