Свидетели сме на поредната конституционна атомна зима

Христо Иванов трябва да бъде записан в книгата на рекордите на "Гинес".

За втори път в рамките само на 10 години той успява да остави мазните си отпечатъци върху основния закон на страната, а след това бяга в нощта като сериен убиец, за да не бъде спипан на местопрестъплението.

Заради това неговият казус има нужда не от политолог, а от профайлър от ФБР (онези хора, които съставят психологически профил на хищниците, за да могат да бъдат заловени).


Моделът е един и същ. Започва се с медийни фанфари за абсолютната необходимост от конституционна реформа. Знайни и незнайни възпитаници на "Америка за България" и финансираните от тях медии започват да откриват всички проблеми в основния закон на страната.

След това юристи със съмнителен стаж и познания започват да мятат бомбастични идеи. Така стана през 2015 година. Една година ни се обясняваше, че разделянето на ВСС на две части е епична реформа, която моментално ще освободи съдебната система от зависимости и ще пусне в нея либералния дух на свободата и справедливостта.

В името на тази върховна реформа, казваха ни великите телевизионни папагали, е необходимо и сътрудничеството с ГЕРБ и ДПС, станало известно като най-новото допълнение на "Кама сутра" с името "исторически компромис".

В крайна сметка серийният конституционен хищник беше надигран, неговите партньори разкостиха "реформата му", а той потъна из неправителствения сектор да се жали подобно на жертва на домашно насилие.

Резултатът - абсолютно безплодна промяна на Конституция. Тя нямаше да сработи дори във варианта "Христо Иванов", с лифтинга на ДПС и ГЕРБ заприлича на някакво фентъзи-създание. 2023 година.

Римейк на целия трилър.

Обещаваха ни бомбастична промяна и невероятно лечение на проблемите.

Резултатът: конституционни бомби, потенциални кризи, юридическо безсмислие, пълен крах и абсолютна политическа катастрофа. Заради това Христо Иванов изведнъж изпадна в амнезия и "забрави" кой е предложил текстовете за служебния кабинет.

Подписът му стои пръв под тях, но човекът нищо не помни, напълно му се е изличило от паметта, направо жив да го ожалиш.

Подобна политическа атеросклероза е най-добрата диагноза на управлението. Ние дадохме властта на една шайка от телефонни мошеници, които се представяха за евроатлантици и експерти, а резултатът след тях е катастрофален провал.

Поредната конституционна атомна зима, която идва всеки път щом градското дясно посегне с лапите си на бръснар към основния закон.

Много удобно днес никой не помни нищо.

ГЕРБ скачат върху главата на Христо Иванов, а той тъне в забрава, подобно на герой от лирична балада. Какви амнезийни времена доживяхме!

Вижте още: