5.5 пъти повече DDoS атаки е спряла Нетера през 2021 г.Крайната цел на над 50% от DDoS атаките е да се откраднат данни, парични средства и интелектуална собственост
 
Нетера е предотвратила с 5.5 пъти повече DDoS атаки към своите клиенти през деветмесечието на 2021 година в сравнение със същия период на 2020 г. Това е увеличение с 454%, показват данните от системата за наблюдение на DDoS услугите на компанията. От началото на януари до края на септември 2021 г. Нетера е спряла общо 873 407 атаки към свои клиенти, а през същия период на 2020 г. – 157 474 броя.
 
Ръстът на DDoS атаките през 2021 г. в сравнение с 2020, организирани срещу финансови институции и организации, е още по-голям – 6,5 пъти или 551%.
Чрез DDoS атаките извършителите се опитват да нарушат (частично или напълно) достъпа на целеви потребители до услугите или оборудването на конкретна компания, набелязана за жертва.
 
Докато фирмата е под атака и се бори да възстанови нормалната си работа, извършителите се възползват от пробива, за да получат достъп до нейните ресурси. Крайната цел на над 50% от DDoS атаките е да се откраднат данни, парични средства и интелектуална собственост.
 
Всяка DDoS атака може да доведе до преки финансови загуби, кражба да данни, накърняване на репутацията и спад в доверието на клиентите.
 
Нетера има няколко решения за предотвратяване на DDoS атаки, както и система, с която проактивно наблюдава състоянието на мрежата. Още статистика за DDoS атаките и начините, по които Нетера се справя с тях, ще представи Мария Рочкова, продуктов мениджър на Нетера, по време на конференцията за дигитални финанси, финтех и банкови иновации #NEXT DIFI 2021.
 
Събитието ще се излъчи онлайн в петък, 8 октомври, а Мария ще презентира между 13:30 и 14:30 часа. Желаещите да гледат форума трябва да се регистрират на https://difi.b2bmedia.bg/
 
Всеки клиент на Нетера, който ползва DDoS защита от компанията, получава достъп до единната система за наблюдение на DDoS услугите. Чрез нея може да се види статистика за атаките в реално време, да се правят периодични справки, например – брой атаки дневно, месечно и др. Клиентите могат да променят режима на защита и да видят какъв е бил видът на всяка от атаките.

5.5 пъти повече DDoS атаки е спряла Нетера през 2021 г.

Вижте още: