Швейцарско-сингапурската компания за киберзащита допринесе за провеждането на ново проучване на Световния икономически форум, организирано с цел борба с нарастващата киберпрестъпност в световен план

Acronis, глобален лидер в киберзащитата и член на Центъра за киберсигурност на Световния икономически форум (WEF) , сподели резултатите от нов доклад, публикуван от WEF, който предупреждава, че лошата киберсигурност е "ясна и настояща опасност". Acronis допринесе за създаването на доклада със своя опит и знания от работата си в областта на киберзащитата.
Новите принципи на Световния икономически форум за управление на киберриска  разкриват, че бордовете на директорите трябва да играят по-активна роля в защитата на организацията от киберрискове. Създаден от WEF, Националната асоциация на корпоративните директори, Алианса за интернет сигурност и PwC, докладът е резултат от едногодишното сътрудничество за намиране на единен, глобален и трансграничен подход към киберриска.

Организациите навсякъде по света са изправени пред огромно увеличение на киберриска. Изследването на Acronis разкрива, че 31% от компаниите са обект на кибератака поне веднъж на ден - тенденция, която се очаква да нарастне, защото киберпрестъпниците  използват изкуствения интелект и автоматизацията, за да увеличат сложността и ефективността на атаките. Също така, Acronis намери доказателства, че в повече от 1000 компании в световен мащаб е имало изтичане на данни след нападение от рансъмуер през 2020 г. - тенденция, която се очаква да се ускори в бъдеще.
Новите принципи за управление на борда в доклада за киберриска  показват как директорите могат да подобрят своето разбиране за кибер рискове и бързо да го  включат в планирането на цялостната стратегия на компаниите си.

“При липсата на базово разбиране и управление на киберриска на равнище борд на директорите, пропуските в сигурността се повишават,” каза Daniel Dobrygowski, Началник на управлението на Центъра за киберсигурност на Световния икономически форум. “Тези принципи предоставят така необходимите базови знания за директорите във всяка индустрия или географска област. Киберсигурността не е просто технологичен проблем. Това е икономически и стратегически въпрос, който е от решаващо значение в настоящата среда.”

Със знанията и опита на Acronis и други лидери в киберсигурността, екипът, ръководен от експерти, идентифицира 6 принципа:

    1. Киберсигурността е стратегически бизнес фактор

    2. Разбиране на икономическите двигатели и въздействието на киберриска

    3. Съгласуване управлението на киберриска с нуждите на бизнеса

    4. Гарантиране, че организационната политика подкрепя киберсигурността

    5. Включване на експертна политика по киберсигурност в управлението на борда

    6. Насърчаване на системната устойчивост и сътрудничество

“Форумът предоставя прозрения за лидерите по целия свят, като нито един въпрос не заслужава повече внимание, отколкото управлението на риска в киберпространство,” каза Сергей Белоусов, главен изпълнителен директор и основател на Acronis. “Като лидер в киберзащитата, Acronis допринася с експертиза и изследвания на проектите на форума и изпълнява насоките му за управление на риска в нашите продукти.”

Световният икономически форум (www.weforum.org), международна организация за публично-частното сътрудничество, се ангажира да подобри състоянието на света. Той се занимава преди всичко с политически, бизнес и други теми на обществото за оформянето на глобални, регионални и промишлени цели. Acronis се присъедини към Центъра за киберсигурност на WEF през 2020 г., допринасяйки със своя опит в отговор на непрекъснато нарастващите киберзаплахив света.

Вижте още: