Белгийската група Spadel създава фонд за рисков капитал с 10 млн. евроБелгийската група Spadel, част от която е Девин ЕАД, създава инвестиционен фонд с името The Source.

Първоначално той ще управлява средства в размер на 10 милиона евро, които ще инвестира в различни стартъпи, които имат идеи и разработки в областта на натуралните води, напитките, устойчивите опаковки, дигиталните технологии, решения за хидратация и рециклиране. Стартъп проекти от България с такъв профил също могат да кандидатстват за достъп до средствата.
 
„В България има млади хора със смели идеи, бизнес познания и визионерство. Иновациите са в основата на бизнес стратегията на всички дружества от групата Spadel, включително и на Девин, чието пазарно лидерство е резултат именно от предприемчивост. Окуражавам всички, които имат подходящи идеи, да се свържат с нас и да ни ги представят, а най-добрите ще могат да получат нашето ноу-хау и подкрепа“, казва Борислава Налбантова, изпълнителен директор на Девин ЕАД.
 
Първата инвестиция на The Source е в белгийския стартъп Contaynor, специализиран в доставянето на напитки по домовете по екологично съобразен начин. Компанията се управлява от трима млади предприемачи и оперира в над петдесет общини около Брюксел и Льовен, като позволява на потребителите да поръчват през онлайн платформа напитки за дома, които се доставят с помощта на 100% електрически превозни средства.
 
Освен финансова подкрепа на стартъпи, мисията на фонда е да насърчава иновациите и предприемачеството в рамките на групата Spadel, която има дейност в Белгия, Нидерландия, Франция и България.

Вижте още: