В рамките на тържествена церемония бяха връчени награди за специални постижения в ГИС през изминалата година

За 16-та поредна година България отбеляза Световния ден на Географските информационни системи. Официален организатор на това престижно събитие у нас е ЕСРИ България, в качеството си на изключителен представител на Esri, Inc. за страната. Форумът се провежда в партньорство със СУ, НСОРБ, ФРМС, BGBC, САБ, БАВ, БАСКОМ, БАН, УАСГ, БКА, Зелени Балкани, СУБ и BAGIS. Близо 400 представители на централната и местна власт, бизнеса, неправителствените организации и академичната общност в страната се включиха в Официалното откриване и Тържествената церемония по награждаване по случай ГИС Ден 2014.

По традиция, в рамките на Тържествената церемония по награждаване бяха връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи – най-престижното събитие в сферата на ГИС в календара на годината. Тази година бяха раздадени отличия в три категории – „Централна администрация“, „Регионална и местна администрация“ и „Частен бизнес“.

В категория „Централна администрация“ награди получиха Министерството на околната среда и водите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Г-н Павел Гуджеров, заместник-министър на околната среда и водите на Р. България прие присъдената на министерството международна награда за специални постижения в ГИС в света за реализираната ГИС система за опазване на защитени зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Наградата връчи г-н Аарт ван Вингерден, генерален директор на Esri, Inc. за Европа. Г-жа Лазарина Стоичкова, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството и г-жа Виолета Коритарова, заместник изпълнителен директор на АГКК получиха призове съответно за прилагане на ГИС за сътрудничество и обмен на данни, и за развитие на иновативна ГИС за осигуряване на качествени и достъпни данни и услуги. Наградите връчиха г-жа Гергана Паси, основател и председател на Дигитална национална коалиция, и г-н Христо Христов, директор Електронно управление на Р. България.

В категория „Регионална и местна администрация“ тази година бяха отличени две организации. Регионалната инспекция по околната среда и водите – Русе получи отличие за прилагане на ГИС за ефективно управление и опазване на биоразнообразие. Г-жа Яна Георгиева, главен директор Оперативна програма „Околна среда“  връчи на г-н Дауд Ибрям, директор РИОСВ-Русе престижната награда. За съвременен подход в прилагане на ГИС за популяризиране и развитие на туризма отличие тази година прие и г-жа Донка Михайлова, кмет на община Троян. Призът беше връчен от г-н Здравко Сечков, изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление

В категория частен бизнес награда тази година получи ЕВН България за прилагане на иновативни ГИС технологии в електроразпределението. Наградата прие г-н Павлин Джумалийски, директор Мрежов инженеринг от г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България.

„Наградите са признание за изключителните постижения на всички тези отличени организации. С всяка изминала година, ГИС проектите в България са на все по-високо световно технологично ниво, което от една страна, ни радва, но от друга, е и голяма отговорност и ангажимент за работата ни занапред”, каза г-жа Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България по време на церемонията.

Вижте още: