Да се преборим с пандемията от коронавирус:  Bosch разработва бърз тест за COVID-19С надеждните резултати от теста диференциалната диагноза ще е готова за по-малко от 2,5 часа

  • Изпълнителният директор на Bosch д-р Фолкмар Денер: „Бързият тест за COVID-19 на Bosch ще помогне за ограничаване на пандемията и за бързото прекъсване на веригите на предаване на инфекцията”.

  • С новия си бърз тест за COVID-19 Bosch помага на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове.

  • Бързият тест може да диагностицира десет респираторни патогена едновременно за диференциална диагноза и отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО).

  • Дъщерната компания на Bosch „Решения за здравеопазването“ заедно с Randox Laboratories Ltd. разработи един от първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове.

Щутгарт, Германия – Коронавирусът SARS-CoV-2 изправя здравните системи и медицинските заведения по целия свят пред огромни предизвикателства. Възможността за бързо диагностициране на вируса е безценна помощ за ограничаване на експоненциалното му разпространение в много страни. Новият, напълно автоматизиран бърз тест за COVID-19 на Bosch ще помогне на лекарски кабинети, болници, лаборатории и здравни центрове да поставят бързи диагнози. Тестът за бърза молекулярна диагностика се осъществява с уреда за анализ Vivalytic, разработен от дъщерната компания „Решения за здравеопазването“ на Bosch (Bosch Healthcare Solutions). „Искаме бързият тест за COVID-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

По-бърза диагноза, по-бавно разпространение

Разработен само за шест седмици, бързият тест открива коронавирусната инфекция SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина - от вземането на пробата от пациента до пристигането на резултата. Друго предимство на бързия тест е, че той може да се извърши директно на мястото на лечение. Така се елиминира необходимостта от транспортиране на пробите, което отнема ценно време. Това означава и, че пациентите бързо получават информация за здравословното си състояние, а заразените лица са идентифицирани и изолирани незабавно. При тестовете, които се използват в момента, пациентите обикновено трябва да изчакат един до два дни за резултата. „Времето е от решаващо значение в борбата с коронавируса. Надеждна, бърза диагностика директно на място, без губене на време - това е голямото предимство на новия ни тест – поредният пример, в основата на който е нашия девиз „Техника за живота“, твърди Денер.

Диференциална диагноза: диагностициране на десет респираторни патогена едновременно

Бързият тест на Bosch е един от първите в света напълно автоматизирани молекулярни диагностични тестове, които могат да се използват директно от всички медицински заведения. Нещо повече, с него пробата може да се тества едновременно не само за COVID-19, но и за девет други респираторни заболявания, включително грип А и В. „Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение“, споделя Марк Майер, президент на „Решения за здравеопазването“ на Bosch. Новоразработеният тест ще бъде наличен в Германия през април, а след това ще бъде разпространен и на пазарите в Европа и в света.

Бързият тест на COVID-19 на Bosch е резултат от сътрудничеството между дъщерната компания на Bosch „Решения за здравеопазването“ и северноирландската компания за медицински технологии Randox Laboratories Ltd. „Заедно с нашия партньор Randox успяхме да разработим този иновативен бърз тест за много кратко време и вече можем да го предложим на пазара. Уредът за анализ на Bosch Vivalytic оценява теста безопасно и надеждно директно в болницата, в лабораторията и в лекарския кабинет, като гарантира възможно най-добрата защита на пациентите и медицинския персонал“, казва Майер. В момента компанията проучва как може да помогне за незабавното тестване на лекарите и медицинския персонал в лечебни заведения като болницата „Роберт Бош“, така че да могат да работят възможно най-дълго – и то без риск от заразяване на други хора.

Лесно приложение на мястото на лечение

При различни лабораторни тестове със SARS-CoV-2 тестът на Bosch даде резултати с точност над 95%. Бързият тест отговаря на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО). С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic. По време на анализа медицинският персонал може да се посвети на други задачи, например лечение на пациенти. Vivalytic анализаторът е много удобен за употреба, така че дори медицински персонал, който не е бил специално обучен на него, може да извърши теста надеждно. Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си. Така че Vivalytic на Bosch ще увеличи значително наличните възможности за тестване.

Група Бош е водещ световен доставчик на технологии и услуги с около 403 000 служители по целия свят (към 31 декември 2019 г.). Според предварителните резултати през 2019 г. Групата е реализирала продажби в размер на 77,9 млрд. евро. Дейността на Бош е организирана в четири бизнес сектора: Автомобилни технологии, Индустриална техника, Потребителски стоки и Енергийна и сградна техника. Като водеща IoT компания Бош предлага иновативни решения за интелигентния дом, умните градове, свързаната мобилност и свързаното производство. Със своята компетентност в сензорните технологии, софтуера и услугите, както и със собствения си IoT облак, компанията предлага на потребителите си свързани и разнообразни решения за най-различни сфери само от един доставчик. Стратегическата цел на Група Бош е разработването на иновации за свързания живот. Бош подобрява качеството на живота по целия свят с иновативни и вдъхновящи продукти. Ето защо Бош предлага „Техника за живота“. Група Бош включва Robert Bosch GmbH и неговите 440 дъщерни и регионални дружества в 60 държави. Търговските и сервизни партньори, глобалното производство, инженерингът и търговската мрежа на Бош присъстват в почти всички държави в света. Основата за бъдещия растеж на компанията е нейната иновативна сила. В Бош работят 72 000 разработчици и изследователи в 125 локации по целия свят.

Компанията е основана през 1886 г. от Роберт Бош (1861–1942) в Щутгарт като “Работилница за фина механика и електротехника”. Фирмено-правната структура на Robert Bosch GmbH гарантира предприемаческата самостоятелност на Група Бош. Тя дава възможност на компанията да прави дългосрочни планове и да инвестира във важни проекти за бъдещето. 92% от дяловете в капитала на Robert Bosch GmbH са предоставени за общо ползване на благотворителната фондация Robert Bosch Stiftung GmbH. Промишленият тръст Robert Bosch Industrietreuhand KG, който упражнява функциите на съдружник, притежава мнозинството от правата за гласуване. Останалите дялове са собственост на семейство Бош и Robert Bosch GmbH.

Допълнителна информация можете да намерите на www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse

Да се преборим с пандемията от коронавирус:  Bosch разработва бърз тест за COVID-19

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...