Кафе „Nova Brasilia“ отбелязва производството на 500-милионната си опаковка за българския пазарЗаводът на JDE в България отпразнува 25-тата си годишнина, заедно с българските си партньори и дипломатическата общност у нас

София, България | JACOBS DOUWE EGBERTS, един от световните лидери в производството на кафе и чай, отбеляза производството на своята 500-милионна опаковка кафе Nova Brasilia с малка церемония в международния си завод в Костинброд. Юбилейната опаковка беше подарена на кмета на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, като признание за партньорството през годините.

Сред почетните гости на събитието бяха американският посланик у нас Н. Пр. г-жа Херо Мустафа, заместник-посланикът на Кралство Нидерландия в България г-н Юрен Ван дер Хорстдари, заместник-министърът на икономиката г-н Стамен Янев,  кметът на град Костинброд, заедно с мениджмънта на JDE и други членове на дипломатическата общност в България.

След виртуална обиколка на фабриката за кафе, на присъстващите беше представен анализ на социално-икономическото въздействие в България на JDE, изготвен от  Института за пазарна икономика.

При посещението си във фабриката американският посланик в България Н. Пр. Херо Мустафа коментира: „Изключително се радвам, че посетих нидерландско-американската фабрика на Jacobs Douwe Egberts Peets’ заедно с колегите ми от Нидерландия. JDE Peet е най-голямата компания за кафе и чай в света с почтени практики, която оперира в повече от 100 държави. През последните 25 години компанията е инвестирала милиони долари в завода си в Костинброд и е ангажирала 84 работници от областта, които произвеждат кафе за консумация в целия регион. Горда съм да видя, че компании с американски инвестиции, като JDE Peet’s, работят в България в полза на всички нас.“

След близо 30 години на българския пазар (от 1991 г.), Nova Brasilia е пазарен лидер при мляното кафе за домашна консумация за 2019 година (по данни на Nielsen) и събужда
милиони български любители на кафе всеки ден.
 
Създаден през 1995 г., заводът за кафе в Костинброд се радва на значителен растеж през годините. Днес играе ключова роля в глобалната мрежа за доставки на JDE, като изнася емблематични марки кафе в повече от 10 държави, включително Германия, Гърция и Румъния.

„Кафе „Nova Brasilia“ е повод за изключителна гордост за нас. Откакто заводът в Костинброд е част от семейството на JDE, инвестирахме над 5,6 млн. лева в разширяването и модернизацията на вече международното съоръжение и той е еталон в групата на JDE за ефективност на производството и ангажираност на екипа. Произведените в България кафе продукти достигат до повече от 10 милиона домакинства годишно в Централна и Източна Европа.“, каза Крис Брайтън, вицепрезидент на JDE при посещението си в България. „Изключително съм горд от дисциплината на екипа, която демонстрира на първо място културата ни за безопасност и гъвкавост. Това гарантира непрекъснатост на производствения процес и доставка при нарастващото търсене на пакетирано кафе за локалните и международни клиенти на фабриката, дори в най-тежките времена на пандемията.“, добави той.


Доклад за социално-икономическото въздействие на JDE в България

Независимото проучване за социално-икономическото въздействие, изготвено за JACOBS DOUWE EGBERTS от Института за пазарна икономика, очерта следното:

• Според броя на заетите, JDE попада сред 15-те най-големи работодатели в Костинброд и се нарежда сред водещите 10 индустриални предприятия, които оперират в общината.

• JDE е и сред работодателите с най-високи възнаграждения в Костинброд, като средната заплата в производствената компания надвишава с над 50% общата за общината средна заплата и с над 25% средната заплата в преработващата промишленост.

• Внесените данъци и осигуровки на годишна база към държавата са в размер на около 2.2 млн. лв. Те се равняват на годишната издръжка на 1000 деца в училищно образование, сумарно с платените косвени данъци от потребителите при крайните покупки на продаваните стоки.

• Сравнени с бюджета на община Костинброд, плащанията към държавния бюджет са двойно по-високи от  трансфера на държавни средства към общината за социални услуги, здравеопазване и култура.

• JDE допринася за 85% от износа на печено кафе в България и за около 44% от общото производство на кафе в страната (по данни на Eurostat за 2018 г.).

Докладът за социално-икономическия отпечатък на компанията потвърждава, че JDE има голямо регионално значение за икономиката на община Костинброд, която е част от индустриалната периферия на столичната икономика.

Кафе „Nova Brasilia“ отбелязва производството на 500-милионната си опаковка за българския пазар

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...