Китай пуска първия бърз натриев реактор  CFR-600 през 2023 година

Изграждането в Китай на първия натриев бърз реактор CFR-600 е напът да завърши през 2023 година, става ясно от изказване на представителя на Китайския институт за атомна енергия CIAE Янг Хонги.

CFR-600 се строи в провинция Фудзиен, а работата по изграждането му започна през 2017 г. Предвижда се реакторът да работа със смесено оксидно (MOX) гориво, но първоначалното натоварване и първите няколко презареждания ще са с ураново гориво.

Преди няколко месеца горивната компания ТВЕЛ обяви началото на доставките на ураново гориво за проекта. През 2025 г. на площадката пък може да бъде пусната в експлоатация демонстрационна инсталация за производство на МОКС гориво с капацитет до 20 тона годишно.

 

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...