1434696Логистичен център Кабиле е единствената складова база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“

Най-новата складова база на Лидл България – логистичен център Кабиле, получи две престижни отличия в Националния конкурс „Сграда на годината 2017“.Тя взе първа награда в категорията „Логистични сгради“, а заради своята изключителна енергийна ефективност грабна и приза в категория „Зелени сгради“.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата. Той се организира от Градът Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството.

Щастливи сме, че получаваме тази награда. За нас тя е признание за новосъздадените и отлично платени работни места в с. Кабиле, както и за това, че в модерна логистична база ще продължим да доставяме на хиляди българи из цялата страна качествени и свежи продукти. Бих искала да поздравя колегите от Лидл България и нашите партньори за отличната работа“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Логистичен център Кабиле бе открит в края на юли тази година. Той е поредната важна крачка в разрастването на компанията и утвърждаването ѝ като водеща на пазара. Инвестицията в него е над 80 млн. лв., а с откриването му бяха създадени нови 150 работни места в региона. Логистичен център Кабиле се нарежда сред една от най-модерните логистични бази в Европа и е единствената складова база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“ – доказателство за повишените екологични норми и редицата технологии и иновации, които допринасят за високата устойчивост и функционалност на базата и отличното ниво на обслужване.

Складовата база е разположена върху имот от 198 000 кв.м., а площта ѝ е 50 630 кв.м. Разполага със 121 товаро-разтоварни рампи и близо 29 000 места за складиране. Тя се отличава с иновативен и модерен дизайн, изключителна енергийна ефективност и функционалност, както и технологии в съответствие с всички европейски стандарти.

При създаването на сградата са използвани екологични и дълготрайни материали в строителството, а въведената BMS система за контрол на всички инсталации на сградата позволява автоматично управление и мониторинг на консумираната енергия. Складът е оборудван изцяло с LED осветление. Изградени са соларни панели, които осигуряват нужната енергия за топла вода, както и система за използване на дъждовна вода за санитарните възли и за напояване на зелените площи. Като краен ефект сградата постига с 30% по-висока енергийна ефективност, отколкото ако бе проектирана като стандартна сграда. При създаването на логистичния център са взети и всички мерки за опазване на намиращия се в близост природен резерват Ормана и запазване на местното биоразнообразие.

Вижте още: