Министър Лорер: Само за последните месеци имаме обявени намерения за нови инвестиции за над 300 млн. лв. във високотехнологични производства

Финансова подкрепа за завода за електромобили край Ловеч ще има само след стартиране на производството и наемане на определен брой работни места

Тенденцията е че все повече инвеститори се интересуват да открият високотехнологични производства и развойни центрове в България. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушване в икономическа комисия в Народното събрание, свързано с инвестициите в страната. Министърът изтъкна, че преките чуждестранни инвестиции в България нарастват два пъти за първите 2 месеца на тази година спрямо същия период на миналата.

“Целта ни е поощряване на икономическия растеж, чрез иновативни производства. През последните месеци имаме обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност над 300млн. лв., като повечето от тях са във високотехнологични производства.

Министър Лорер даде няколко примера от последната седмица, като инвестиция за близо 85 млн. лв. в ново предприятие за производство на микрооптика и ендоскопи в гр. Първомай, където швейцарска компанията планира да бъдат открити над 100 нови работни места. Друга инвестиция по думите му е свързана с японски автомобилен концерн, който вече е взел решение и планира да изгради център за развойна дейност и да наеме първоначално над 50 български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за тази японска компания

Лорер отговори и на въпрос свързан с основните параметри по сключения Меморандум за завода за електрически автомобили край Ловеч. Той подчерта , че интересът на държавата е изцяло спазен, а договорът е законосъобразен, в интерес на данъкоплатците. “В него са разписани задълженията на инвеститора и на държавата, отчитане и контрол на инвестицията и най - същественото, в него е записано, че няма да предоставим финансови средства, ако инвеститорът не изпълни всички изисквания и ангажименти, намиращи се в Меморандума“ каза той.

По думите му компанията трябва да осигури определен брой работни места, да стартира производство, да се произведат първите определен брой автомобила , като това са условията, за да получи финансова помощ. „Надявам се, че с тази инвестиция в града, ще се създаде допълнителна заетост и регионът заедно с още няколко инвестиции, за които водим проговори в момента ще се превърне в регионален център на аутомотив индустрията.

Министърът на иновациите и растежа подчерта още , че усилията на министерството са фокусирани върху подкрепата за малки и средни компании, за да продължи икономиката да бъде конкурентоспособна. Лорер посочи, че програми за близо половин милиард лева грантово финансиране е осигурило Министерството за тях. По думите му в момента е активна грантова процедура за близо 140 млн. лв. за енергийна ефективност по Оперативна програма Иновации и конкурентосособност.

„През лятото ще стартираме и първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация, в размер на 260 млн. лв. безвъзмездни средства за бизнеса, допълни той.

Вижте още: