Поведението на пътя – с игри да създадем устойчиви ценности

Инициативи под надслова „Детето научи, безопасно по пътя да върви - игри и лекции“ в първия учебен ден в Bulgaria Mall

Началото на новата учебна година ще бъде отбелязано с много интересни игри в един от любимите търговски центрове на София – Bulgaria Mall. Съвместните инициативи с Асоциация „Родители“, с които започна месеца, продължават с „Работилница по пътна безопасност“.

На самия 15-ти септември, на обяд, децата ще научат кои са опасните и безопасни места по пътя. В специално подготвен макет на кръстовище, под слънчевия атриум, ще се разиграят ситуации, които ще помогнат на малките ученици да разпознават опасните места по пътя от дома до училището и обратно. Под формата на забавни игри те ще научат как да разпознават и спазват пътните знаци, светлините на светофара и да внимават за опасности в движението.

Водещ ще е Васил Казаков, обучител пътна безопасност за деца, който работи с много столични училища, съвместно със Столична община. На принципа „играй и учи“ децата ще научат лесни и запомнящи се правила за това как да се държат на улицата и кое поведение е правилно и кое не.

За малките посетители са подготвени танци с Dance academy и много смях.

Поведението на пътя ще е темата на изключително интересна дискусия, която ще се проведе на сцената на в атриума на Bulgaria Mall от 16:00 до 17:30 ч.

В дискусията ще се включат инж. Иван Петков – Държавната агенция за пътна безопасност (ДАБДП), Милена Захариева - съосновател и консултант в „Деца на борда“, Ани Чакърова – президент на българския съюз на международната женска общност Сороптимист Интернешънъл и Десислава Боцева, преподавател в УНСС, член на мото организация Widows Sons Ladies. Водещ ще е журналистът от Дарик Радио - Драгомир Симеонов.

Културата на поведение на пътя е необходима на всички нас, защото в различни моменти сме пешеходци, велосипедисти или водачи на МПС. Ние сме участници в движението и изграждането на правилни ценности ще ни помогне да създадем по-безопасна и щастлива среда. Ще се стремим и ще знаем как да опазим себе си и останалите участници в движението живи.

Сред темите в дискусията ще са въпросите:

•​Какви са основните знания, умения и способности за безопасно поведение на пътя, които са необходими, за да можем да опазим собствените си здраве и живот и тези на околните?

•​Кои ценности е необходимо да възпитаме в децата, за да ги мотивираме да обогатят знанията и да усъвършенстват уменията си за безопасно поведение на пътя?

•​Могат ли децата да бъдат силен коректив на поведението на възрастните?

Инициативите са част от кампанията #ДайЗнак! – УЧИЛИЩЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ПЪТЯ, чиято мисия е по интерактивен и интересен начин да запознае повече деца с участниците в движението, пътните знаци и опасностите, които могат да се появят. Повишаването на тези знанията могат да помогнат за предотвратяване на пътни инциденти, както и да развият увереност и чувство за отговорност на пътя у най-малките.

“Всички, които искат да посетят Bulgaria Mall в първия учебен ден могат да получат полезен урок - игра за това кое е правилното поведение на пътя и защо то е важно. Защо е важно да внимават когато изпуснат топката си на пътя, защо е нужно първо да се огледат. Ние смятаме, че ако обърнем внимание на малките в по-ранна възраст, самите те ще се стараят все по-малко да нарушават правилата и риска от инциденти ще е намален. Не на последно място - децата могат да бъдат един добър коректив на своите родители.

Аз като родител вярвам, че е изключително важно да има повече часове в училище, в които децата практически да участват в различни ситуации. Моите синове са минавали по един такъв курс още в детската градина. Необходимо е децата са част от различни ситуации под формата на игри, защото така могат да разберат по-добре какво се случва и запомняйки от деца тези правила, да ги прилагат в бъдеще.- Виолета Цонкова, директор „Маркетинг и комуникации“ на Bulgaria Mall.

Инициативите за деца и родители през септември ще продължат в празника на София – 17-ти септември с инициативата „Да обиколим София с рисунки“.

Вижте още: