Първата Лидерска академия на Съвета на жените в бизнеса започна с 40 участнички от цялата странаИма ясен икономически интерес да развиваме и инвестираме в активни, позитивни и образовани дами, които да изграждат новото богатство на страната, смятат в Съвета

С модула „Емоционална интелигентност“ Съветът на жените в бизнеса даде началото на първата Лидерска академия, випуск 2014/2015. Академията е проект на Съвета и  представлява високопрофесионална  безплатна обучителна лидерска програма в шест еднодневни модула в рамките на годината.

Около 40 дами, мениджъри на малки и средни предприятия  от цялата страна и  жени на средни мениджърски позиции, преминаха сериозен процес на подбор, изпълнен по професионални програми за оценяване.  Любопитно е, че сред участничките има и представители на държавната администрация.

„Лидерската Академия на Съвета на жените в бизнеса в България бе посрещната с много голям интерес от страна на жените предприемачи. Получихме над 100 кандидатури от цялата страна”, заяви председателят на Съвета на жените в бизнеса в България и главен изпълнителен директор на Siemens България, д-р инж. Боряна Манолова на откриването на Академията. „Аз силно вярвам, че човек се учи докато е жив. Затова се надявам, че след завършването на обучителната програма всяка участничка ще вземе със себе си идеи, практични насоки и теми за размисъл, които ще са  им от полза в бизнес ежедневието и ще им помогне в тяхното личностно развитие”,  допълни тя.
 „Ресурсите, които УниКредит Булбанк инвестира в Лидерската академия за дами на Съвета на жените в бизнеса, са желани и значими, но признавам, че целта съвсем не е безкористна и безрезервно алтруистична. Истината е, че имаме търговски интерес в България да се развиват амбициозни, образовани, усмихнати, позитивни, активни жени, които да изграждат новото богатство на страната. Затова правим каквото трябва, за да подкрепим тяхното развитие. Защото ново богатство не се създава с административни декрети и закони. То се създава от предприемчивите. В тях инвестираме, за да имаме всички по-богато и щастливо бъдеще на страната ни“,  каза на откриването Левон Хампарцумян, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.  По покана на председателя на лидерската академия г-жа Боряна Манолова той откри официално Академията заедно с нея.
За участничките в първата лидерска академия

В Лидерската академия, випуск 2014/2015,  са приети дами с 3 и повече години опит на мениджърска позиция, собственици или управители на малък и среден бизнес и др. с желание и инициативност да развиват лидерските си умения за разширяване на бизнеса или поемане на по-големи лидерски отговорности.

Кандидатстването ставаше чрез попълване на регистрационния формуляр и прилагане на  CV. Във формуляра дамите трябваше да мотивират накратко как обучението в Лидерската академия ще подобри работата им, къде се виждат след една година в професионален план и да споделят кой е техният най-голям успех в личен или професионален план. „Впечатлени бяхме от мотивационните писма на кандидатките и от желанието им и ясната визия как да се развиват в професионален и личен план.“, коментираха от професионалния екип на дирекция „Човешки ресурси“  ЧЕЗ България,  извършил подбора . Компанията е един от членовете на съвета.  Около 50% от тежестта  при определянето на участничките в първия випуск имаше модела на подбор Екипни роли на Белбин. Моделът се фокусира върху основни лидерски компетентности.

Първият модул на Лидерската академия е еднодневно обучение, насочено към самоопознаването на силните и слаби страни. Той е интензивен и предизвикателен за личността семинар, който разкрива какво означава да се справяш с промени чрез емоционалната интелигентност - приемане на емоциите и разбирането за това до какви резултати водят. Следващият модул през юли е систематизирано обучение „Бизнес моделът Ти“, което помага за оптимизиране на най-важния бизнес модел от всички – самият участник. Участниците в Лидерската академия ще работят с визуалния Canvas Model за анализ на техния личен бизнес модел.

За Съвета на жените в бизнеса

Съветът на жените в бизнеса е създаден от дами на най-високи мениджърски позиции с доказан опит в управлението и корпоративната култура. Членове на борда на организацията са и Диана Манева, изпълнителен директор на Дженерали България и главен изпълнителен директор на Джи Пи Презастраховане; Максим Майер, главен редактор на списание „Мениджър“; Жулиета Серафимова, генерален мениджър на „Гранд хотел София”; Ваня Минкова, директор „Човешки ресурси“, ЧЕЗ България, Валентина Диканска, главен изпълнителен директор на BASF и Зоя Паунова, главен изпълнителен директор на „Астра Зенека България”.

Организацията е отворена за нови членове, изявени мениджъри или представители на организации с опит и корпоративна култура, които споделят ценностите й.

Членовете на Съвета на жените в бизнеса и на управителния съвет на организацията планират да  се включват в обученията и, опознавайки участничките в Академията, да започнат с тях Менторска програма.


Повече информация на:  http://womeninbusiness.bg/

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...