Разширение на индустриална зона-Русе обсъди министър Лорер с кмета на града

Министърът на иновациите и растежа откри бизнес форум в Русе

Ще подкрепим индустриални зони с реални инвеститори. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който се срещна с кмета на Русе Пенчо Милков. Двамата обсъдиха възможностите за разширение на индустриалната зона край града, както и сътрудничеството за съвместни проекти.

Министър Лорер посочи, че по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за изграждане на нови зони, както и за разширение на съществуващи. "По програмата за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, която се оперира от Министерството на иновациите и растежа, има средства, чрез които и общини, и инвеститори могат да кандидатстват за довеждаща, зелена, специализирана и социална инфраструктура", изтъкна министърът.

Лорер подчерта, че е ключово операторите на зоните да се подготвят бързо да кандидатстват с качествени проекти. "Един от критериите за одобрението на проекти е вече изразен инвеститорски интерес, както и да има механизъм за привличане на индустриални инвестиции с висока добавена стойност“, добави той.

По думите на кмета една от възможностите за развитие на зоната е в аутомотив сектора, където освен съществуващите компании има вече заявен сериозен инвеститорски интерес и от нови компании.

Двамата се съгласиха, че подобряването на инфраструктурата ще доведе до подобряване на бизнес средата в общината.

Разширение на индустриална зона-Русе обсъди министър Лорер с кмета на града

По време на посещението си Лорер посети и Русенския университет "Ангел Кънчев" . Министърът иновациите и растежа и ректорът на университета акад. Христо Белоев обсъдиха връзката и възможностите за сътрудничество и взаимодействие между бизнеса и науката. Министърът изтъкна, че се подготвя финансов инструмент за технологичен трансфер. "Ще стимулираме фирмите да измислят развоен проект, така че да спонсорират научните среди, за да произвеждат високотехнологични и експортно ориентирани продукти", подчерта той .

Лорер откри и бизнес форум, на който бяха представени възможностите пред бизнеса да кандидатстват за европейски средства по програмите, управлявани от Министерството на иновациите и растежа, както и финансови инструменти, които стимулират предприемачеството и стартиращите компании.

Вижте още: