САЩ ще финансират компании, които разработват термоядрен синтез

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че 8 американски компании, които разработват технологии за термоядрен синтез, ще получат държавно финансиране от 46 милиона долара за създаване на експериментални инсталации. Над 30 компании от цял свят се опитват да произведат електроенергия посредством термоядрен синтез, която в бъдеще може да помогне да се намалят вредните емисии без да се образуват радиоактивни отпадъци.

Средствата ще бъдат за първите 18 месеца от работата по проектите. Те могат да продължат до 5 години, а последващо финансиране от 415 милиона долара ще зависи от одобрението от американския Конгрес и постигнатите инженерни и научни резултати.

Според допитване на Асоциацията на термоядрената индустрия (FIA), през миналата година разходите на частните компании и държавни лаборатории, които се стремят да разработят термоядрени инсталации, използващи лазери или магнити, са около 500 милиона долара. Планираните бъдещи инвестиции са в размер на 7 милиарда долара докато техните инсталации бъдат пуснати. Разходите за висококачествена стомана, бетон и свръхпроводници, когато започне основният етап на технологичния процес, ще бъдат трилиони долари.

Вижте още: