Създаваме възможности децата със сериозни травми да се осмелят да мечтаят

На 11 ноември в София предстои едно от най-значимите събития в сферата на благотворителността. Това е 18-тият Годишен благотворителен бал на фондация "Сийдър", който се организира в подкрепа на деца и млади хора в неравностойно положение. През юли събитието спечели отличие на годишните награди на B2B media. Тази есен балът е под надслов Where dreams come true и днес се срещаме с Александрина Димитрова, Изпълнителен директор на фондация "Сийдър", за да ни разкаже малко повече за каузата и събитието.

Благотворителният бал на "Сийдър" се превърна в задължително събитие за редица бизнес лидери и предприемачи. Разкажи ни за него и защо това събитие е толкова важно?

Благотворителният бал е нашето най-голямо ежегодно събитие, което организираме от 18 години. Чрез него ние набираме средства, за да осигурим качествена индивидуална грижа и достоен живот за деца и млади хора в неравностойно положение. Тази година темата на събитието ни е свързана с мечтите. Вярваме и всеки ден доказваме, че децата и младежите с увреждания и живеещи извън семействата си могат да мечтаят и да сбъдват мечтите си, ако получат навременна подкрепа и добро отношение. Тогава те започват да се чувстват пълноценни личности и придобиват увереността, че могат да бъдат значима част от обществото ни.

Създаваме възможности децата със сериозни травми да се осмелят да мечтаят

На събитието ни присъстват хора от бизнеса, които искат с действията си да допринесат за положителна промяна в живота на децата и младежите, за които се грижим. Голяма част от гостите ни са наши дългогодишни поддръжници, които виждат резултатите от своята подкрепа и това им дава смисъл да продължават да са до нас. Те водят със себе си нови хора, които обикновено като дойдат на събитието веднъж, остават наши дългосрочни партньори. Така ние изграждаме една общност от хора, които искат и могат да подкрепят едни от най-уязвимите в нашето общество.

Какви са предизвикателствата, с които се сблъсквате?

Обикновено големите предизвикателства, които срещаме са свързани с външни фактори, като през последните години това са пандемията, войните, политическата нестабилност и повишаването на цените. Но екипът ни винаги търси възможностите, надграждаме уменията си и намираме нови решения. За 18 години пред нас никога не е стоял въпросът дали да се откажем, колкото и трудно да изглежда работата ни понякога. И няма как да се откажем, защото нашата работа не е по проект с начало и край, а е свързана с дългосрочен ангажимент към реални деца и младежи, които живеят в центровете ни 24 часа 7 дни в седмицата и разчитат на нас. Ние сме техният дом и тяхното семейство. И аз се гордея с екипа ни, защото и в трудните моменти ние сме обединени и успяваме да реализираме много интересни идеи, с които да продължим да изпълняваме мисията си, а и да бъдем иноватори в неправителствения сектор и в социалната сфера.

Създаваме възможности децата със сериозни травми да се осмелят да мечтаят

Компаниите все по-често припознават ESG като належаща тема. Какви идеи развивате за решаване на социални проблеми в обществото?

Ние имаме дългогодишен положителен опит с кампании, реализирани с различни бизнеси, които са довели до решаването на определени социални проблеми в обществото ни. В тази връзка имаме експертизата да предлагаме каузи и кампании, които могат да бъдат съотнесени към ESG политиките на компаниите. За нашите дългосрочни партньори винаги е било важно да съсредоточат усилия и върху социалната промяна в обществото и в наше лице припознават организация, с която могат да реализират тази промяна. Нещо повече, осъзнаваме нуждата от ангажирането не само на компанията, но и на нейните служители и предлагаме варианти за подкрепа, които са насочени и към тях.

Where dreams come true е името на събитието ви - какви мечти сбъдва "Сийдър"?

В далечната 2005 година, когато бе създадена фондация “Сийдър”, започнахме с мечтата да направим живота на нуждаещите се по-добър. Тогава мечтаехме да няма домове за деца без родителска грижа, където изолирани, скрити от обществото и в ужасяващи условия живееха над 10 хиляди деца. Днес тази наша мечта вече е реалност и ние имахме водеща роля в реализирането й. Така от мечтатели се превърнахме в сбъдващи мечти.

Днес ние създаваме възможности, които позволяват на деца със сериозни травми в миналото си да се осмеляват да мечтаят и им помагаме да превърнат тези мечти в реалност. А нашите поддръжници са тези, които правят всичко това възможно. Затова призовавам всеки, който желае да помогне да ни потърси, за да му разкажем повече и ако реши, да се включи в нашето пътешествие. Благотворителният ни бал е само едно от събитията ни, но ние предлагаме различни възможности за ефективна подкрепа като винаги сме активна част в партньорството ни.

Създаваме възможности децата със сериозни травми да се осмелят да мечтаят

Вижте още:

Украинската Опера и Балет поставя “Дон Кихот” в София, Пловдив и Варна. Вечният роман на Сервантес ще оживее пред нас чрез красиви танци, поставяйки сякаш един от най -...

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да...