Всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа

Според проучване на българския стартъп nPloy цели 54%1 от служителите у нас се оглеждат за нова работа, докато са на настоящата си позиция. За сравнение, този дял в предходното годишно проучване на компанията е бил едва 33%2, което свидетелства за все по-голяма динамика на талантите на трудовия пазар в страната.

В рамките на 3-месечен период (края на 2023 - началото на 2024 г.) в проучването взеха участие малко над 1400 служители и повече от 150 HR специалисти. Двете аналогични анкети позволяват да сравним очакванията и нагласите на двете страни на пазара на труда у нас.


Липсват ли квалифицирани кадри?

Над 50% от анкетираните HR специалисти смятат, че има достатъчно квалифицирани специалисти за техните позиции - значително повече от 34%, които са били на същото мнение през 2022 г.

Въпреки цялостната положителна картина, работодателите споделят и кои са сферите, в които най-трудно се намират подходящи кадри. Очаквано класацията води IT секторът с 48%, след което се нареждат Счетоводство, финанси и одит (26%) и Инженерство и техника (20%)3.

Посочва ли се заплата в обявата за работа?

Показателно е, че 20% от анкетираните кандидати изобщо не биха кандидатствали по обява, ако заплатата не е посочена в нея, а други 14% се колебаят. И въпреки че 64% от HR специалистите осъзнават колко важно е за кандидатите да виждат заплатата за позицията, едва 6% споделят точната сума в обявите си, а 41% посочват диапазон на възнаграждението. Според 40% от анкетираните рекрутъри, корпоративната политика на компанията не позволява обявяване на заплатата.

“В nPloy държим на прозрачността. Всъщност, ние сме единствената платформа в страната и региона, която изисква от работодателите да посочат диапазон на възнаграждение в обявите си. Това е в основата на успешния ни модел - нашият AI алгоритъм търси съответствие по всички важни критерии, включително заплата. Така кандидатите винаги знаят, че финансовите им очаквания са покрити от началото, вместо да губят време с позиции, които не отговарят на изискванията им.”, сподели Константин Цонев, съосновател и Главен оперативен директор на платформата.

Модел на работа

Хибридния модел на работа предпочитат 66% от анкетираните, след което се нарежда изцяло дистанционната работа с 22%. Моделът от офис предпочитат едва 12% от талантите.
При компаниите отново води хибридния модел с (66%), но за разлика от талантите, доста повече работодатели (37%) залагат изцяло на работа в офис и само 16% на изцяло дистанционна работа.

За да отговори на нарастващото търсене на remote работа, което местният ни пазар очевидно не може да удовлетвори, nPloy вече предлага над 1000 изцяло дистанционни работни позиции от над 100 международни технологични компании като GitLab, Brevo, Airalo, Binance, AngelList, Polygon, Kraken и Zapier. За талантите това означава не само по-високо заплащане, но и придобивки като допълнителен платен отпуск, гъвкаво работно време и бюджет за оборудване на домашен офис, например.

Социални придобивки

Най-важната социална придобивка според 71% от кандидатите и най-често предлагана сред работодателите (82%) е допълнителното здравно осигуряване. На второ място за служителите идват допълнителните дни платен отпуск (51%), а на трето - програмите за обучение и квалификация (48%)4. За щастие, 73% от работодателите предлагат развитие чрез подобни програми, но вместо допълнителен отпуск, повечето от тях залагат на партита и корпоративни събития.1. Данните са изчислени на база 80% от извадката - респондентите, които са заявили, че имат настояща работа. Останалите 20% са заявили, че не са били наети към момента на попълване на проучването.

2. Забележка: Респондентите в двете проучвания (за 2022 и 2023 г.) са различни и извадката е с различен размер. И двете проучвания са проведени сред едни и същи целеви групи, със статистически значим брой респонденти и са индикативни за нагласите на аудиторията и посоката, в която се развива пазарът на труда.

3. Въпрос с повече от 1 отговор, поради което общият сбор надхвърля 100%.

Вижте още: