Започва рехабилитацията на крайбрежния път между Приморско и Китен

До шест месеца отсечката ще има нова пътна настилка, маркировка, осветление, тротоари и велоалея.

Проектът ще повиши пътната безопасност и ще улесни пътуванията за туристите и местните жители.

От днес стартират ремонтните дейности за рехабилитацията на вътрешния крайбрежен път между Приморско и Китен. Проектът предвижда направа на пътно платно с ширина 7 метра с две пътни ленти, тротоарна настилка от двете страни на участъка, велоалея, осветление, хоризонтална и вертикална пътна маркировка. Очаква се той да бъде завършен в рамките на шест месеца и да е достъпен за ползване от жителите и гостите на Община Приморско.

“Рехабилитацията на този пътен участък е от голямо значение, защото от една страна ще доведе до сериозно повишаване на пътната безопасност и от друга ще улесни значително придвижването в района. Туристите ще имат по-бърз и удобен достъп до плажовете на ММЦ-Приморско и приятно преживяване на крайморска разходка пеша или с велосипед. Обновеният път ще донесе и значителни ползи за местните жители и местния бизнес с по-добра мобилност и улеснено достигане до хотели, туристически и търговски обекти.”, обясни кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов по време на церемонията за първа копка днес.

На събитието присъстваха още областният управител на област Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, заместник областните управители Мария Ценова и Пламен Янев, общински съветници от Община Приморско, както и всички кметове на съставните населени места.

Предвидената за рехабилитация отсечка е силно натоварена най- вече през летния сезон, а в случаите на пътно-транспортни произшествия на основния път Приморско- Царево, тя е единствен възможен коридор за преминаване на потока от автомобили в тези посоки. Реализацията на проекта ще позволи и по-бързото придвижване на специализираните автомобили на пожарната и спешна медицинска помощ, което също може да се окаже решаващо за спасяването на човешки животи.

Започва рехабилитацията на крайбрежния път между Приморско и Китен

“Необходимостта от спешно разрешаване на всички тези въпроси ни мотивира да започнем ремонтните дейности в първия възможен ден след приключването на законовите процедури и да не ги отлагаме за периода след активния летен сезон. Това безспорно усложнява задачата ни, но е създадена необходимата организация и координация с изпълнителя, така че неудобствата за летуващите да се сведат до минимум. Вярваме, че ще срещнем разбиране и ще се обединим около водещия приоритет – подобряването на сигурността и грижата за човешките животи и здраве.”, обясни Димитър Германов.

Общата стойност на проекта е над 1,4 млн. лева без ДДС. 50% от финансирането е обезпечено от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а останалите 50% са осигурени от Община Приморско чрез кредит.

Вижте още: