65% от естонците заявяват подкрепа за разполагането на нови модулни реактори

Проучване, поръчано от енергийната компания Fermi Energia, проведено в средата на август, показва, че 65% от населението на Естония е или „за“, или „по-скоро за“ обмислянето на разполагането на малки модулни реактори от ново поколение в страната, за да се гарантира сигурността на доставките на електроенергия. 11% от населението са категорично против, 10% са по-скоро против атомната енергия, докато 14% не могат да отговорят.

Както в предишни подобни проучвания, анкетираните са питани кой начин на производство на електроенергия смятат, че трябва да бъде предпочетен в Естония, като се има предвид намаляването на производството от петролни шисти. Резултатите показват, че всички безвъглеродни източници на електроенергия продължават да бъдат предпочитани, като вятърната енергия е посочена от 56% от хората, АЕЦ от ново поколение от 52%, а слънчевата енергия от 50%. Като основни предимства на атомната енергия естонците посочват гарантираното електроснабдяване при всякакви метеорологични условия и по-ниската цена на електроенергията - съответно 58% и 51%.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...