Абсурдни с цената на природния газ

Ситуацията с цената на природния газ за май става все по-абсурдна.

-26-ти април - става ясно, че Газпром прекратява доставките;

-27-ми април - управляващите уверяват, че сме подготвени за тази евентуалност, но не дават повече информация;-4-ти май - една седмица след успокояващата пресконференция - трябваше да е внесено нови ценово заявление, но не е публикувано на страницата на КЕВР;

-10-ти май - регулаторът трябваше да вземе решение за цената през май, но то е отложено за неопределен срок, защото е започнала проверка в Булгаргаз.

От 27-ми април до 10-ти май има две седмици, което трябва да е предостатъчно време за изготвяне на ново ценово заявление, още повече, като се има предвид, че управляващите уверяват, че са били готови за тази ситуация.

Сега отново остават отворени въпросите за това къде е проблемът, но резултатът е ясен - крайните потребители (бизнес, домакинства, топлофикации) няма да знаят на каква цена ще купуват природен газ поне до средата на май.

Казано по друг начин - две седмици доставят стоки и услуги на определена цена, но ще разберат какви са им разходите по-късно…

Това е основният проблем - липса на предвидимост, неконкурентен пазар с един основен доставчик (няма значение дали говорим за Газпром или Булгаргаз), липса на продукти за хеджиране на риска, а не цената сама по себе си.

Цените растат в цял свят и това не е задължително да фалира бизнесите - достатъчно е да погледнете финансовите им отчети за 2021 г. и за първото тримесечие на тази година - но липсата на предвидимост е токсична и това се отнася както за година на пандемия, така и за година на възстановяване и шоково поскъпване на редица цени, така и за настоящата ситуация.

Вижте още:

● Ново проучване на International Workplace Group разкрива, че 74% от родителите биха потърсили нова работа, ако се налага дълго ежедневно пътуване...