Цената на природния газ в САЩ се върна на нивата отпреди шистовата революция

Снощи цената на природния газ в търговията на борсата в Ню Йорк надхвърли $8/mmBtu. Това за тях е ужасяващо скъпо. Дължи се на няколко фактора - рекордно ниско ниво на запълнение на хранилищата, рекорден износ и априлски студ, който изисква голямо потребление. Всичко това се съчетава с неспособността на добива да навакса. Това се случва, когато се съберат много години на недостатъчни инвестиции, а светът иска доставки.

Президентът Байдън може да обещава каквото си иска, но ако ръстът на цените в САЩ продължи, ще има сериозна съпротива срещу спасяването на Европа с техен газ на всяка цена. Другият интересен момент е свързан с бързата замяна на газа с въглища в елекетропроизводството и съответното радикално увеличаване на въглеродните емисии. Впрочем, Европа ще чака и въглища от САЩ, където също ще удари на сериозни ограничения в износния капацитет.

И накрая важно уточнение:

Тази цена може да е много висока за САЩ, но е смешна в контекста на Европа - това са само $27/MWh, а тук цените на хъба в Холандия са около и над 100 евро/MWh. Това е в "добрите" дни. Няма да се учудя, ако наесен пак видим цени в посока 200 евро/MWh и съответните рекорди в цените на тока.

Вижте още: