Готови за 55? Плановете се променят

Шокиран съм: Европейската комисия забелязва какво се случва в Европа и проявява наченки на здрав разум!

Точно една година след публикуването на законодателния пакет "Готови за 55" (Fit for 55), Европейската комисия дава пълен назад по абсолютно всички линии в него.

Самият Тимерманс говори за енергийна криза, свръх-високи цени, социална непоносимост и дори бунтове, студена зима, връщане към въглищата...

Разбира се, за всичко е виновен Путин и всичко е "временно"!

Напомням какво написах аз тогава (текстът е от 17.07.2021 г.) в колонката си във Forbes България:

"В средата на юли Европейската комисия публикува „Готови за 55“ – все­обхватен пакет от предложения за законодателни промени, с които съюзът да върви към постигане на целите на Зелената сделка. Те адресират преди всичко производ­ството и потреблението на енер­гия във всяка секунда и сантиме­тър на икономиката и живота на отделния индивид. Неприкрита­та цел на всичко това е енергия­та да стане толкова скъпа, че да се използва все по-малко и да идва почти само от ВЕИ. На теория звучи страхотно – човечеството винаги е мечтаело да може да по­лучава всичко, без да влага никакво усилие (енергия) и без да вижда не­гативни странични ефекти около себе си. Това обаче е утопия.

С този пакет Европа тръгва на кръстоносен поход едновремен­но срещу емпирично установените факти и зависимости, физиката, природата и най-вече – срещу ико­номиката, тоест реалното пове­дение на свободния индивид..."

През юли, 2021 г. енергийната криза в Европа вече се очертаваше ясно на хоризонта. Политиците на власт обаче все още си мечтаеха как да направят енергията от фосилни горива по-скъпа, така че всички изведнъж да спрем да ги ползваме и в Европа да се възцари зелен рай. И буквално допреди месец продължаваха да повтарят какъв "невероятен шанс" за "Зеления преход" представлявала кризата... Лично го слушах от поне трима комисари и двойно повече шефове на други евро-институции и топ-банкери на последната конференция в София!

Е, мечтите им се изпълниха много по-бързо, отколкото са предполагали:

Енергията стана МНОГО по-скъпа!

А защо сега хленчат? Защо просто не заместват фосилните горива с ВЕИ и електромобили? Защо ходят да се молят за газ в Катар, за нефт - в Иран и Венецуела, за въглища - в Южна Африка и Колумбия? Защо навсякъде разкриват стари въглищни мини и ТЕЦ и задействат стари проекти за добив на газ? Защо изведнъж газът и ядрената енергия станаха "устойчиви"? Защо вече цяла година България прави рекорден износ на ток (от лигнити), а вече - и на физически количества лигнитни въглища?

Да не би столовете им да се клатят все по-силно и да започват да треперят?

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...