MET Group разширява дейността си в Германия с инвестиция във възобновяема енергия

Базираната в Швейцария енергийна компания MET Group разширява европейското си портфолио, като навлиза на германския пазар на възобновяеми енергийни източници с придобиването на 100% дял в проект за изграждане на соларна инсталация.

MET Group придоби окончателно 100%-ов дял във фотоволтаичния проект Kentzlin, разработен от Emeren Germany GmbH. След като бъде завършена, слънчевата електроцентрала ще има инсталирана мощност от 11,5 MWp и ще произвежда енергия от приблизително 13 GWh годишно, което съответства на средното годишно потребление на 3600 германски домакинства.

Проектът, позициониран в Мекленбург - Предна Померания, достигна до етап на готовност за строителство в средата на юли 2023 г. Слънчевата електроцентрала ще влезе в търговска експлоатация през втората половина на 2024 г.

MET Group е утвърден участник на германския пазар на природен газ и електроенергия. През последните години компанията придоби 3,4 TWh подземни съоръжения за съхранение на газ, осигури капацитет за регазификация на втечнен газ, откри местно дъщерно дружество за доставки и разви бързо дейностите си по продажби на общински комунални услуги за промишлени клиенти, а отскоро и за домакинствата. Навлизането на MET на пазара на възобновяеми енергийни източници е още една стъпка към разширяване на дейността на Групата в Германия.

"Проектът Kentzlin се вписва добре в стратегическата визия на MET за навлизане на силно конкурентния германски пазар на възобновяеми енергийни източници, както и за по-нататъшно разширяване на портфолиото от възобновяеми енергийни източници в цяла Европа", споделя Кристиан Хюрлиман, Renewables CEO на MET Group.

Стратегията на MET Group за разширяване използването на зелена енергия има за цел да достигне портфейл от 2 GW инсталирана мощност до 2026 г., като по този начин играе активна роля в европейския енергиен преход. През 2022 г. MET успя да навлезе на пазара на възобновяеми енергийни източници в четири нови държави с придобивания в Испания, Италия, Полша и Румъния.

Вижте още: