Под въпрос е финансирането на АЕЦ „Сайзуел Си“ във Великобритания

Стремежът на правителството на Обединеното кралство да набере частно финансиране за новата АЕЦ „Сайзуел Си“ може да не приключи до края на 2024 г., повече от десетилетие след стартирането на проекта, пише „Файненшъл таймс“. Въпреки че банката Barclays бе определена миналия юни да ръководи процеса, той няма да започне до края на тази година. Висш кадър от индустрията предупреди, че следващите парламентарни избори във Великобритания, които трябва да се проведат преди януари 2025 г., ще спрат финансирането.

Властите на Острова отпуснаха 679 милиона лири за първоначалните 50% в компанията, която отговаря за проекта, заедно с френския държавен гигант EDF. Преди строителството да започне обаче, правителството трябва да набере около 20 милиарда лири частно финансиране. Очаква се изграждането на 3,2-гигаватовата АЕЦ „Сайзуел Си“ да отнеме около десетилетие. Бавният напредък на проекта повдига въпроси за способността на правителството да постигне амбициозната си цел за изграждане на 24 гигавата нови ядрени мощности до 2050 г.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...