„Росатом“ и Буркина Фасо подписаха три меморандума за сътрудничество за развитието на ядрена енергия

Документите предвиждат подготовка на кадри в областта на ядрената енергетика, оценка и развитие на ядрената инфраструктура на африканската страна, както и формиране на положителни обществени нагласи по отношение на ядрената енергия

В кулоарите на Петербургския международен икономически форум (SPIEF-2024) бяха сключени три меморандума за разбирателство между държавната корпорация „Росатом“ и министерството на енергетиката на Буркина Фасо. Документите подписаха генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и министърът на енергетиката на африканската държава Якуба Забре Губа.


Единият меморандум обхваща подготовка на кадри в областта на ядрената енергетика - насърчаване на сътрудничеството между специализирани образователни институции, съвместни краткосрочни образователни програми, обучение на преподаватели, разработване на учебна и научна литература и студентски обмен.

Документът за сътрудничество за формиране на положително обществено мнение предвижда дейности и мероприятия, насочени към повишаване на осведомеността на населението за предимствата на ядрените технологии и приложението им в медицината и селското стопанство.

Страните също така възнамеряват да определят текущите нужди за развитие на ядрената инфраструктура на Буркина Фасо в съответствие с подходите и препоръките на МААЕ, както и с най-добрите практики на „Росатом“.

„Росатом“ предлага на чуждестранните си клиенти комплексни решения с достъп до пълната гама от продукти и услуги през целия жизнен цикъл на една АЕЦ - изграждане на атомни електроцентрали по руска технология, развитие на ядрена инфраструктура, консултация при формиране на съответна законодателна рамка, обучение на национални кадри, участие на местната индустрия, доставка на гориво, съдействие при експлоатацията на инсталацията, управление на отработеното ядрено гориво (ОЯГ) и осигуряване на обществено приемане на ядрената енергия.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...