„Росатом“ и Република Саха подписаха споразумение за осигуряване на натоварването на Якутската АЕЦ

Реализацията на проекта се базира на най-новия руски реактор РИТМ-200Н, който ще осигури енергийна независимост и социално-икономическо развитие за арктическа Якутия

В рамките на Петербургския международен икономически форум (SPIEF-2024) „Росатом“ и правителството на Република Саха (Якутия) сключиха споразумение, предвиждащо осигуряване на ефективно натоварване на АЕЦ с малка мощност, която ще бъде изградена там. В рамките на проекта страните ще работят и за развитие на електроенергийната инфраструктура. Документът бе подписан от Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор на „Росатом“, и Кирил Бичков - председател на правителството на Република Саха.


„Якутската АЕЦ с малка мощност ще осигури надеждно, нисковъглеродно производство на енергия за големите промишлени потребители, като по този начин ще превърне региона в енергиен център. След въвеждането в експлоатация на АЕЦ с малка мощност е много важно да се гарантира нейното натоварване. Това ще бъде възможно благодарение на работата на новите промишлени предприятия и създаването на социални и транспортни инфраструктурни съоръжения. Предвид разработването на сегашни и перспективни находища в Якутия, потреблението на миннодобивните предприятия ще надхвърли 90 мегавата електрическа мощност“, заяви Кирил Комаров.

Правителството на Република Саха ще изгради цялата електрическа инфраструктура, необходима за малката АЕЦ. „Ще положим всички усилия, за да подкрепим развитието на арктическите територии на Якутия, които имат огромен потенциал да се превърнат в миннодобивен клъстер. Съвместните ни изчисления с „Росатом“ показват, че 55 мегавата мощност от един енергоблок РИТМ-200Н няма да е достатъчно за такъв промишлен център, затова работим активно за добавяне на още един блок на Якутската АЕЦ“, допълни Бичков.

Проектът за АЕЦ с малка мощност по руски дизайн в Република Саха се осъществява на базата на най-новата реакторна инсталация РИТМ-200Н, основана на дългогодишната експлоатация на малки реактори в руския флот от атомни ледоразбивачи.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...