„Росатом“ изпрати ключово оборудване за новоизграждащи се АЕЦ в Индия и Китай

От завода „Атоммаш“ във Волгодонск бяха изпратени два корпуса на ядрени реактори и осем парогенератора за АЕЦ „Куданкулам“ в Индия и АЕЦ „Тянван“ в Китай Снимка: „Росатом“

„Росатом“ изпрати едновременно два комплекта ключово оборудване от една производствена площадка за новоизграждащи се АЕЦ в Индия и Китай. От завода „Атоммаш“ във Волгодонск започна транспортирането на два корпуса на ядрени реактори и осем парогенератора за пети енергоблок на АЕЦ „Куданкулам“ в Индия и седми енергоблок на АЕЦ „Тянван“ в Китай, които се изграждат по руски проект. Общото тегло на оборудването е 3400 тона и то ще бъде превозвано комбинирано – по суша и по вода.

АЕЦ „Куданкулам“ е разположена в Южна Индия. Проектът предвижда изграждане на 6 енергоблока с реактори ВВЕР-1000. Първи и втори енергоблок бяха включени към енергийната система на Индия през 2013 г. и 2016 г.

АЕЦ „Тянван“ е разположена в Източен Китай. Първи и втори енергоблок с реактори ВВЕР- 1000 бяха пуснати в гаранционна експлоатация през 2007 г., а трети и четвърти – през 2018 г. Същата година бе подписан договор за изграждане на седми и осми енергоблок на централата с реактори ВВЕР-1200.

Вижте още: