„Росатом“ със споразумение и за извеждането от експлоатация на АЕЦ „Аккую“

Компанията ТВЕЛ, част от „Росатом“, сключи споразумение за съставяне на разходни планове за извеждането от експлоатация на четирите реактора на турската АЕЦ „Аккую“, които към момента са в процес на изграждане и се очаква да работят най-малко 60 години. Договорът, сключен в рамките на сътрудничеството между „Росатом“ и Република Турция за строеж на АЕЦ „Аккую“, касае извеждането от експлоатация на блоковете и управлението на отпадъците. По този начин, още на етап изграждане, „Росатом“ ще изчисли разходите по извеждане от експлоатация, като разработи план и създаде необходимата методологична основа за определяне размера на удръжките към съответните фондове. Така бъдещата работа по извеждането от експлоатация на АЕЦ „Аккую“ ще бъде подсигурена своевременно и в пълен размер.


„Росатом“ строи първата АЕЦ в Турция, като четирите реактора ВВЕР-1200 са по т.нар. модел BOO (строй - владей - експлоатирай). Договорът предвижда първия блок да бъде пуснат до седем години след получаването на всички разрешителни за строеж. Лицензът на първи блок е от 2018 г., когато започва и изграждането му, а горивото е доставено на площадката през 2023 г. Физическият пуск е планиран за тази година.

АЕЦ „Аккую“ е с мощност от 4800 мегавата и когато заработят и четирите реактора (заложено преди края на 2028 г.), се очаква да покрият около 10% от електроенергийните нужди на Турция.

 

Вижте още: