Швеция проучва възможността за изграждане на нови ядрени мощности

Шведската Vattenfall обяви, че проучва възможността за изграждане на 2,8 гигавата нови ядрени мощности в съществуващата площадка на АЕЦ „Рингхалс“ и свързването им към електроенергийната мрежа на страната от 2032 година.

„Компанията изпрати уведомление до шведския национален мрежови оператор Svenska Kraftnaet за възможността за свързване“, каза говорител на Vattenfall пред „Ройтерс“. Заявлението е част от текущо проучване за осъществимост за изграждане на поне два малки модулни реактора, добави говорителят.

Това може да е първият атомен проект в Швеция от 1985 година насам, отбелязва агенцията. Заявлението идва в момент, в който шведското правителство подготвя законодателство, което да позволи изграждането на повече атомни електроцентрали, за да се увеличи производството на електроенергия в скандинавската страна и да се осигури енергийна сигурност в бъдеще.

В момента Швеция има шест работещи атомни реактора, включително два в АЕЦ „Рингхалс“, след като затвори четири реактора от 2016 година насам.

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...