Турция води преговори с три държави за нови модулни реактори

Турция води разговори с Русия, Китай и Южна Корея за планираните втора и трета АЕЦ. Страната преговаря и със САЩ и Великобритания за малки модулни реактори. Това заяви министърът на енергетиката Алпарслан Байрактар. Турция иска да ускори дейностите си за изграждане на втората АЕЦ в Синоп и трета централа в северозападната част на страната.

„До 2050 г. Турция трябва да има инсталирана мощност над 20 000 мегавата. Някои от тях може да бъдат големи АЕЦ, а другите малки модулни реактори, което е много важно за трансформиране на нашата енергийна индустрия“, заяви той.


Първата АЕЦ в Турция – „Аккую“ ще има 4 реактора ВВЕР-1200 и се очаква да покрие около 10% от енергийните нужди на страната. Според Байрактар тя е „най-голямата в света атомна строителна площадка“. По план и четирите енергоблока трябва да заработят до 2028 г.

Вижте още:

Държавата започва обсъждането на възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Това се...

Между 6 месеца и 1 година са необходими на българските компании, за да се подготвят за еврозоната. Това показват резултатите от неформално проучване на Асоциация на...