В края на месеца АЕЦ „Аккую“ в Турция ще получи официален статут на ядрено енергийно съоръжение

След въвеждане в експлоатация на атомната електроцентрала „Аккую“ тя ще покрива около 10% от енергийните нужди на Турция, обяви министърът на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез в интервю за CNN Türk, цитирано от сайта Report.

Първата АЕЦ в Турция, разположена в средиземноморския окръг Мерсин, ще има четири реактора ВВЕР-1200 от поколение 3+, които се изграждат едновременно.

По думите на Донмез Турция е мобилизирала всички ресурси за постигане на енергийна независимост. Той посочи още, че след зареждането на първи енергоблок с ядрено гориво, което ще се случи на 27 април, АЕЦ „Аккую“ ще получи официален статут на ядрено енергийно съоръжение.

„След това ще бъдат извършени тестове и проверки. Производството на електроенергия ще започне една година след зареждането с гориво. Първо ще започне пробно производство. Когато изграждането на всички ядрени енергоблокове приключи, нуждите на Турция от електроенергия ще бъдат покрити на 10%“, каза Фатих Донмез. Според него цялата работа по проекта ще бъде завършена през 2026 година.

Вижте още: