ВМС на САЩ по безжичен път прехвърли 1,6 KW електричество на разстояние 1 километър

Американската военноморска изследователска лаборатория съобщи за най-ефективния през последните 50 години тест на безжична микровълнова система за предаване и приемане и предаване на енергия. Лъч микровълни с мощност 1,6 KW бе приет на разстояние малко над 1 километър.

Американската военноморска изследователска лаборатория съобщи за най-ефективния през последните 50 години тест на безжична микровълнова система за предаване и приемане и предаване на енергия. Лъч микровълни с мощност 1,6 KW бе приет на разстояние малко над 1 километър. Тестовете са направени на територията на военния полигон в Мериленд и в MIT, и бяха напълно успешни и в двата случая, като ефективността бе около 60%.

Принципът на действие на една подобна система не е особено сложен. Електрическата енергия се преобразува в микровълни, които се фокусират в тесен лъч, насочен към приемник, оборудван със специална антена. Когато микровълните попаднат върху така наречената изправителна антена или ректена (Rectifying antenna, rectenna), от нея директно се получава постоянен ток.

Въпреки първоначалните съмнения, микровълновото излъчване се е оказало много ефективно и Министерството на отбраната на САЩ е поръчало създаването на апарата SCOPE-M за безопасно и продължително безжично прехвърляне на големи количества енергия.

SCOPE-M работи с честота 10 GHz, при която не само няма загуби при силен дъжд, мъгла и сняг (загубите са не повече от 6%), но и защото микровълните с тази честота не са вредни за животните и хората, поне според военноморските сили на САЩ.

Навярно един ден подобни инсталации ще започнат да се използват в Космоса, но засега Пентагонът е повече заинтересуван от възможността за безжично подаване на енергия на бойното поле.

Вижте още: