Заради вибрации отлагат четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“

Американската компания Georgia Power съобщи, че заради вибрации, открити в системата за охлаждане на строящия се четвърти енергоблок на АЕЦ „Вогтъл“, сроковете за въвеждане в експлоатация се изтеглят а втората четвърт на 2024 г. между 1 април и 30 юни.

В обръщение към инвеститорите компанията съобщава, че вибрациите са аналогични по вид с тези, които са се наблюдавали по време на пускането на трети енергоблок, който бе въведен в промишлена експлоатация миналото лято.


По оценки на Associated Press в момента разходите на Georgia Power и другите трима собственици на АЕЦ „Вогтъл“ за двата нови блока са достигнали 31 милиарда долара. Ако се вземат предвид и 3,7 милиарда долара, които първоначалният изпълнител на проекта „Уестингхаус“ плати на собствениците на централата, за да се откаже от строителството, общата сума приближава 35 милиарда долара.

По план реакторите трябваше да струват 14 милиарда долара и да бъдат завършени през 2017 г.

 

Вижте още:

„Старият дъб“ е специално място. Това не е само последната оцеляла кръчма, но и единственото останало обществено място, където могат да се срещат...