Два основни проблема в този бюджет

Всеки човек с базови познания по публични финанси на рационално ниво знае, че този проекто-бюджет е базиран на две фундаментално грешни допускания: Завишен икономически растеж и надценени данъчни постъпления.

Това естествено няма да го чуете по сутрешните блокове на националните медии от синдикати и уж десни икономически тинк-танкове, защото всички те са твърдо зад този кабинет и щат нещат ще хвалят този бюджет какъвто и да бъде той.


В тази ситуация ме плаши това, че държавата ще започне да издевателства над бизнесът, като го натискат административно и увеличава данъци в определени сектори на икономката.

Освен енергетиката друг подобен сектор, който се справя много добре в последените години е банковия, в който банките реализират рекордни печалби. Нямайте съмнения, че в някой момент с цел да се върже бюджетът държавата ще се прибегне и към това да започне да облага с някакви данъци банковия сектор. В този момент същите тези “десни” НПО-та и синдикати ще подкрепят това безумие просто, защото вече са се сляли с държавата.

 

Вижте още: