Еврокомисар Бретон: Европейската инвестиционна банка трябва да финансира ядрени проекти в ЕС

„Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) трябва да подкрепи ключовите обществени политики на ЕС и да финансира развитието на ядрената енергия“, обяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пред журналисти, като по този начин застана на страната на Франция, пише Euractiv.bg.

„Ядрената енергия е във възход в Европа. Разбира се, този процес трябва да бъде финансиран от ЕИБ“, каза Бретон, добавяйки, че целта на банката е да подкрепи Зелената сделка като водещ законодателен пакет на ЕС за борба с изменението на климата.


Нищо в устава на ЕИБ не пречи на организацията да финансира ядрени технологии и инфраструктура, ако държавите членки – действителните акционери на банката –постигнат консенсус по този въпрос. Но докато Франция е исторически твърд поддръжник на ядрената енергия, Германия, която затвори и последните си централи, открито се противопоставя на тази идея.

Твърденията на Бретон идват на фона на надпреварата за номиниране на нов президент на ЕИБ. Към днешна дата банката е финансирала само два ядрени проекта, свързани със съществуващи АЕЦ.

Вижте още: