Инфлацията до края на годината може да надхвърли 20%

„Конфронтацията между президента и правителството се засилва. Защото на руля на българския кораб имаме хора, които са тежко национално безотговорни и по трите най-важни точки, касаещи България. В сигурността, икономиката и енергетиката те регистрират фиаско след фиаско, и ни водят към национална катастрофа“, това заяви в интервю за Радио Пловдив Кузман Илиев, политически и икономически анализатор.

Той твърди, че с всичко, което правителството прави, то засилва инфлацията.

„Дългът, който тегли, който е основно външен дълг, вкарва нова парична маса. Тези пари влизат в обръщение в българската икономика и това засилва инфлацията. През увеличаване на разходите, се засилва инфлацията. Правителството не може да направи абсолютно нищо“, обясни Иливе.

Според него правителството прави така, че да се стигне една изключителна икономическа криза. Той допълни, че то вкарва страната в енергийна криза, продавайки националния интерес за жълти стотинки.

Видяхте в енергийната сфера как е работила срещу националния интерес. Близо месец и половина са знаели и са работили срещу това да не приемат новите схеми за плащане, реално се е сложил един посредник, който ни продава с 30% по-скъпо“, обясни още Илиев.

Икономическият анализатор каза още, че инфлацията по всяка вероятност ще мине 20% до края на годината.

„Реалната инфлация е много голяма. Всяка домакиня има своя кошница. Хората потребяват различни неща. На някои вероятно инфлацията ще им удари 30-40%, ако не и 50%, тъй като горивата на годишна основа поскъпват почти с толкова“, допълни още Кузман Илиев.

Вижте още: